Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Елена Карагеоргиева е от многолюдната и сплотена фамилия Синеви

ekГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Частица от Българската православна църковна община „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж е казанлъшката иконографка Елена Карагеоргиева. Нейни икони бяха включени в общата изложба от икони, рисувани от български и румънски зографи, която бе открита в навечерието на Великден в Българския културен институт във френската столица. Експозицията «Иконата» ще остане до 26 май.

Освен Елена, изложбата представя и двама изтъкнати млади зографи от Румъния - Михай Коман и Габриел Китук, двама преподаватели по иконопис във Великотърновския университет и в специализираната гимназия в Трявна - Ваня Сапунджиева и Цветелина Максимова. В изложбата участват и единственият български свещеник-иконограф, обгрижващ духовно своите сънародници извън граница отец - Йордан Пашев, както и двама от най-изявените студенти-иконографи от ВТУ Константина Константинова и Ивайло Цветков.

Елена Карагеоргиева /с бащино име Синева/ е завършила казанлъшката Художествена гимназия, а след това и специалност „Църковни изкуства“ във ВТУ, специализирайки в областта на църковната стенопис и мозайка. През академичната 2009/2010 г. Елена се обучава по програмата „ERASMUS“ в Атинския университет под ръководството на професор Георгиос Кордис. От 2010 г. живее и работи в Париж, като през 2013 защитава магистратура по културен мениджмънт. Презвитера е на отец Иван Карагеоргиев. Нейни творби са притежание на частни колекции и православни храмове в България, Румъния, Гърция, Франция, Италия, Германия и Япония.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.1 m/s

Времето със sinoptik.bg