Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Очаквайте оригиналните „Поетични ескизи с  Румен Денев - „Подари ми стих Розе”

rumenГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Румен Денев е най-известният български поет, роден и живеещ в Казанлък. За първи път публикува стихотворения през 1973 година. Следвал е в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, специалност “Българска филология” в периода 1978-79 г. От 1979-а е студент в Литературния институт “Максим Горки” (Москва). Обучава се в семинара по поезия с творчески ръководител поета Лев Ошанин.

През 1986 г. излиза стихосбирката му “Животът на дъжда”, за която през 1987-ма му е присъдена престижната национална награда за дебют в поезията “Южна пролет” – Хасково.  Автор е на сборниците със стихотворения и поеми: “Вечният мир” (1990), “Последно” (1999), “Звукописи” (2001), “Стихотворения” (2005), “Посоки на погледа” (2006) и “Люлка на Вселената” (2011). За поемата “Люлка на Вселената” е удостоен със специалната награда на Съюза на българските писатели.

През 2012 г. излиза книгата му с есета “Град България” (политическа фантастика). На въпроса: как виждате днес българския национален идеал,  Денев отговаря: "Бих искал да го видя през очите на апостола Левски, когото приемам за Баща–основател на Третата българска държава, която той започва да създава, като тайна държава в империята още през 1869 година при първата си обиколка в родината."  

Негови произведения – стихове, есета и публицистика, са печатани в много литературни и периодични издания.

 „…Поезията е истина, но тя е скрита като тайна зад думите. Всяко буквално възприемане води до лъжливата преценка, че четем безсмислици и безобразни абракадабри. Читателят може да реши основния поетичен въпрос: Кой е глупакът: аз или това стихотворение?” по два начина. Но най-често отговорът е: „Стихотворението, т.е. поетът.” Защото да признаеш културното наследство, събрано в поезията, за по-мъдро от теб, означава изкачване на стръмнина, а всяко изкачване е свещено усилие…”, изповядва Румен Денев.

Една от последните новости  при него е приемането му за член на писателския ПЕН-клуб – световна асоциация на писателите за насърчаване на приятелството и интелектуално сътрудничество между писателите навсякъде по света.

Поетът Румен Денев гостува на Шестото издадение на Фестивала на виното Розе - Казанлък 2016 и ще реди стихове като художествени ескизи, на чаша вино Розе за всеки почитател на изящното  слово.

„…Искам да защитя поезията, като казвам какво тя не е… Тя не е „нещо за душата”, а душата е нещо за поезията. За поезията, която е устрем към истината… Художественото пространство може да бъде изчистено единствено с навлизането там на Прекрасното и Възвишеното. Прекрасното може да измести и да изтласка във въображението на народа всички тия осакатени, извратени и шантави изображения, които го пълнят…”

„Подари ми стих Розе” е  съвместна творческа инициатива на ROSE WINE EXPO и кръжеца на казанлъшките поети. Защото основната цел на такива Празници на красивия човешки дух и труд е да възпитават сетивата на човеците и да възвисяват – признава Анна Дундакова, идеолог и основен двигател на Феста на Розето, който ще се проведе от 3 до 5 юни в Казанлък. Мястото на фиестата също е известно - фоайетата на читалище "Искра"...

------------------------------------------------

Автор на портретната снимка на Румен е Станка Петрова

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg