Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Какви са заслугите например на незнайната Японка за прославата на нашия град?

chudГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Кой е най-известният казанлъчанин? А кой е направил най-много за популяризирането на Казанлък? А защо в нашия скромен провинциален градец има паметници, барелефи и скулптурни пластики на незнайния Работник, на незнайната Тракийка, на незнайната Японка,

на Иван Широв, на Станчо Коев… а за големия Чудомир няма никакъв спомен? Отговорите на всички тези въпроси са свързани с българската народопсихология, много точно фиксирана в алековия „Бай Ганьо“, а и в камендоневия моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество“.

Всъщност, паметник на Чудомир в Казанлък е имало. През 70-те години известен столичен скулптор извайва внушителна мраморна глава-портрет на големия Нашенец. Паметникът е поставен и открит в ъгъла на градинката, западно от къщата-музей на Чудомир. Но се случва нещо нечувано – градската „общественост“ надига глас, че скулптурният портрет въобще не прилича на Чудомир. Авторът всъщност е изваял писателя по негови снимки от 30-те години на ХХ век – тогава, когато той е на гребена на вълната на литературната си слава. Но ТЕ не го помнят такъв, „обществеността“ иска да го помни друг – смачкан от комунистическата власт, от старостта, от болестта. И паметникът е свален и захвърлен зад къщата-музей, където и до днес тъне в прах и забрава…

Какво се случва тогава? Не, тук не става въпрос за прилика, или за естетика. Става въпрос за отмъщението на литературните герои над техния Автор. Нещо като убийството на Алеко. Става въпрос за най-обикновена човешка, българска, казанлъшка завист и омраза. Осмените от Чудомир нашенци му го връщат с този красноречив жест!

Днес прототипите на чудомировите герои отдавна не са между живите. Остава отворен въпросът: Дали техните деца и внуци ще позволят да бъде реабилитирана изцяло паметта и да бъде възстановен паметникът на Чудомир? Някои ще се оправдаят, че няма пари за такова нещо. Напротив – има. Художникът Димитриос Пападакис, в качеството си на председател на казанлъшката група на СБХ, поде инициатива да помогне за това дело.

Накрая, нека зададем на глас въпроса от заглавието: Не е ли срамно в Казанлък да няма паметник на Чудомир? Не, не е срамно. Неблагодарно е!

------------------------------

PS  Да добавим като послепис и една новина, свързана с Чудомир – след около месец, на 27. август от 10 ч. в Музей "Чудомир" започва филмов маратон "Нашият Чудомир", със забавен антракт.

   

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>4°C
Предимно облачно
Температура: 4°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: юг
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg