Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Украинският посланик Балтаджи предлага побратимяване на Казанлък с град Славутич

bitkaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи гостува днес в Казанлък по покана на Инициативен комитет за издигане паметник на украинските воини, загинали по време на Руско-турската освободителна война. Представителите на сдружението „Приятелство с Украйна“

– съветник Галин Иванов, съветник Борис Кърчев, Методи Маринов и Йордан Маринов - разказаха пред участниците в срещата за своето предложение за издигане на монумента. Мястото на паметника е определено над село Шейново, където е  била битката срещу най-боеспособната османска войска - армията на Вейсел паша. Историческото място е част от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, село Шейново. Там украинската делегация бе  посрещната от кмета на селото Данчо Данов. На място са били обсъдени детайлите по бъдещия монумент, на който ще има текст: „ В памет на украинските герои, загинали за освобождението на България по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година“. По-късно делегацията е имала среща в Казанлък и с д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

Украинският дипломат Балтаджи, който е бесарабски българин, е предложил на ощинското ръководство и побратимяване между Казанлък и град Славутич, Киевска област.

   

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>4°C
Предимно облачно
Температура: 4°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: юг
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg