Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Килограм масло от родопския силивряк, наричан безсмъртниче, се харчи по 1800 евро

riГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Като  хит на пазара на етерично-маслените култури се очертава маслото от безсмъртниче (или имортела). Растението се отличава с изключителните си лечебни свойства и е подходящо за бързо заздравяване за всякакви рани. Лекува редица болести и е полезно при ревматизъм, жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, невралгия, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, ниско артериално налягане и други. В България билката е известна като Орфеево цвете и Родопски силивряк. Страната ни е сред малкото европейски държави с добри климатични условия за това растение, затова е изключително подходящо и за изкуствено отглеждане, обяснява Ридван Илияз, производител на етерични масла и собственик на най-големия разсадник за лавандула в България, който се намира северно от Габарево. Бизнесменът се занимава с етерични култури от много години. Фирмата му „Агро-продукт” е добре позната зад граница, където изнася масла от маслодайна роза, лавандула, маточина, хвойна, лайка и др.

Безсмъртничето вирее върху варовикови почви с киселинност между 7,5-7,7, които са  богати на калций. Влажността на въздуха също е от огромно значение, затова и Ридван е създал добри условия за напояване, предпазвайки със специална мрежа растенията от силното слънце. За разлика от розата, при която се оползотворява само цветът, при безсмъртничето маслото се прави от цялото цвете, а оттам и рандеманът е висок. Тази година търсенето на масло от силивряк е на цени между 1 500 и 1 800 евро.

Ридван Иляз планира да увеличи насажденията си от силивряк и прогнозира, че тази билка може да измести тютюна като традиционна култура, тъй като ще осигурява тройно по-големи печалби на земеделските стопани.

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Предимно облачно
Температура: -2°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg