Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

“Проект Бузлуджа”стана част от фестивала за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK

bcГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

След показването ѝ на казанлъшкия площад „Севтополис“, фото-изложбата “Бузлуджа – паметта на времето” заминава за Националния дворец на културата в София. Тя е част от по-широка инициатива за опазването на Монумента на Бузлуджа и цели да продължи обществения дебат и да допринесе за преосмислянето на ролята на архитектурното наследство в България от периода на социализма. Изложбата е представена от Фондация “Проект Бузлуджа” и фестивала за архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, с подкрепата на НДК.

На 15 септември от 18:30 часа “Бузлуджа – паметта на времето” ще бъде открита с публична дискусия на тема “Архитектурата като ресурс”. Участие в нея ще вземат авторът на изложбата арх. Дора Иванова, главният архитект на София Здравко Здравков, арх. Анета Василева от WhAT Association, Мартин Заимов като изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, културологът Владия Михайлова, която изследва проблемите на съвременното изкуство в България след 1989 г., и Мирослав Боршош, директор на НДК. Модератор на дискусията ще е арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK.

На 19 септември от 18:30 часа арх. Дора Иванова ще представи идейния си проект относно бъдещото предназначение на монумента. Презентацията ще бъде последвана от обществена дискусия на тема "Бузлуджа като ресурс".

Бъдещето на монумента е централна тема в „Бузлуджа – паметта на времето“, но изложбата дава и любопитна информация относно неговата драматична съдба от историята на мястото до наши дни. Актуалното състояние на Бузлуджа е представено чрез впечатляващи фотографии на шотландците Никола Милър и Лес Джонстоун, китайката Ксиао Янг и българските фотографи Радослав Първанов, Евгени Динев и Илиан Божанов. Изложбата може да бъде разгледана на полуетаж изток в Националния дворец на културата в София от 15 до 24. септември. Входът е свободен.

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Предимно облачно
Температура: -2°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg