Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Некои литературни и извънлитературни съображения

ssГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

„Работна дискусия за бъдещето на литературно списание „Кула“ с казанлъшки писатели и поети, по покана на Община Казанлък се състоя в Културно-информационния център на  ул.“Искра“ №4. По време на разговорите от Общината бяха предложени състав на нов издателски екип и регламент за публикуване в подновеното издание.

Според общинските предложения, в състава на издателския екип участниците трябва да бъдат подбирани на принципа на представителство на различните институции, ангажирани със списание „Кула“, а не отделни личности. От Община Казанлък, чиито са авторските права за изданието, предлагат за издаването да бъдат включени представители от общинска библиотека „Искра“, Литературно-художествен музей „Искра“, вестник „Искра“, литературната рубрика от културния календар на Община Казанлък „Очи в очи“, издателство „Ирита принт“ ООД, което повече от четвърт век е печатало „Кула“ и Стефан Бакърджиев, доайен като редактор на списанието.

С консултативни права към така предложения екип Сребра Касева, началник на Кабинета на Кмета, представи идеята да бъдат привлечени и представители от други културни институти в Казанлък като Художествената галерия, Исторически музей „Искра“ и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, литератори, преподаватели. На казанлъшките литературни творци бе разяснен и регламента, който Общината обмисля за приемане и публикуване. Местните любители на перото направиха редица градивни предложения, в търсене на най-добрите решения за излизането на третото по ред подновено издание на любимо за казанлъчани четиво, повече от 90 години.“  Това публикува дословно общинският Пресцентър в сайта на Общината.

Това, което не е описано в редовете на прес-съобщението, е следното. Първо, набива се на очи опитът на организаторите на тази работна дискусия априори да разделят /а вероятно и да противопоставят/ пишещата общност в Казанлък. Откъде се налага този извод? Просто за срещата бяха поканени едни, а не бяха поканени други автори. Сред непоканените бяха поетеси като Соня Фурнаджиева и Мими Енева, поетът Бончо Къров, някои белетристи… Оказа се, че поканените са „хора, с които Общината работи“ – по думите на Сребра Касева. Тоест, те дължат добро отношение на Общината и съответно биха подкрепили нейните предложения. А непоканените не присъствали в Общинския регистър на местните автори. Каквото и да означава това…

Така.

Минаваме по същество. В цялата си 94-годишна история, литературното списание „Кула“ се е списвало от редколегия. Т.е.,от няколко казанлъшки автори, които вземат решения за съдържанието на всеки брой. В периода от 1989 до 2012 година членове на Редколегията са били Христо Славейков, Стефан Бакърджиев, Димитър Няголов, Румен Денев, Женя Димова, Петър Марчев, Светлозар Стоянов, Гергана Атанасова и други –  автори с национална известност, издавали книги в най-престижните български издателства, отличавани с национални и международни награди, превеждани и публикувани в чужбина. Както виждаме, в своя вариант за възстановяване на списанието Общината заменя Редколегията с Издателски екип, а авторите - с общински институции /близо 9 на брой/. Освен за поговорката „Девет баби – хилаво дЕте“, проектът „Касева“ напомня и за следното – за реалната, неизбежната опасност от Цензура. Когато един човек е на общинска заплата, няма как да допусне в бъдещото списание да се промъкне и намек за критика спрямо Общината, Градоначалника и тяхната културна политика, да речем… В този смисъл, бъдещото издание би било антипод на досегашната „Кула“ с нейния демократичен дух, в която текстовете бяха подбирани единствено според критерия на художествената мяра и в съгласие с общоприетия морал.

Ако наистина основната цел е възстановеното списание да бъде с намордник – добре. Но е прекалено наивно да се мисли, че някой ще приеме това ново издание за приемник на общинското списание за литература „Кула“! То ще бъде всичко друго, но не и „Кула“, запомнете това.

Опонентите на проекта „Касева“ по време на дискусията изтъкнаха, че е възможно и вълкът да е сит, и агнето да остане цяло. Светлият пример е с бургаски адрес. Опитът на Община Бургас показва, че когато е налице добронамереност спрямо местните литературни творци, резултатът е налице. Великолепният литературен алманах „Море“ се издава от Сдружението на бургаските писатели, с финансовата подкрепа на Общината. По решение на Общинския съвет, бургаската община предоставя по 43 000 лева годишно за отпечатването на 4 книжки на „Море“.  Вярно, Казанлък не е с мащабите на Бургас; до фаталната 2012 година списание „Кула“ излизаше с около 8 хиляди лева годишен бюджет. След уволнението на главния редактор, членовете на редколегията и други казанлъшки автори регистрираха в съда Сдружението с нестопанска цел „Кула“, чийто предмет на дейност е издаването на списанието. С финансиране от 2000 лв. от страна на Община Казанлък, сдружението издаде 3 броя. После Общината затвори кранчето и… до там.

С две думи – сдружение „Кула“ не е закрито. Регистрацията му в съда е валидна, ежегодно се подават в Данъчното нулеви декларации. Основателите на сдружението нямат нещо против в него да влязат като нови членове всички местни автори, които пожелаят. И по този начин организацията да стане представителна за литературната гилдия в Града на розите. Така те ще имат и право на глас и възможност да определят редакционната политика на списанието.

Несериозно е да се мисли, че 8 бона могат да разклатят Общинския бюджет. Недостоверно звучи и обяснението, че общините нямат право да подпомагат СНЦ – след като има поне два примера за противното.

И така, Община Казанлък има последната дума.

Дали в Казанлък отново ще има списание „Кула“.

Или ще започне да излиза списание „Хизба“ /както казват казалнъчани/…

         

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>29°C
Слънчево
Температура: 29°C
Усеща се като: 30°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg