Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Бойци от 61. бригада и родолюбци преклониха глави пред подвига на 23. Шипченски полк

odrГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Почит към паметта на загиналите герои при превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост на 13/26 март 1913 година оказаха днес родолюбивите казанлъчани. В честванията на победния 13. март пред Паметника на падналите за свободата на Родината герои се поклониха и поднесоха цветя зам.-кметът Цветолина Цветкова, кандидат-депутатът Борис Кърчев, заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков. Тонусът на честването в Розариума бе вдигнат с присъствието на представителната рота и военен оркестър; присъстваха също членове на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, патриотични организации, родолюбиви граждани.

На присъстващите бе припомнена смелостта на бойците от нашия 23. пехотен Шипченски полк. След двудневни нощни боеве срещу блокираната армия на Шукри паша щурмът на Шипченци с бойния вик „На нож!“ довежда до превземането на  ключовия, най-силен форт Айваз-Баба. На 13. март 1913 година славните наследници на Опълченците забиват полковото знаме на стратегическата височина и учудват света с овладяването на считаната за непобедима Одринска крепост, символ на Отоманското величие. Подвигът на Българската армия връща свободата на българите, останали в османски земи. „Тази знаменита победа е един от лъчите в българската история, защото дух, народ и държава са заедно, в името на България“, заяви в словото си заместник-командирът на 61. бригада. Председателят на Тракийското дружество Костадинка Димитрова връчи на полковник Дешков „Завещанието на дедите на Одринци“.

Организаторите от Община Казанлък, ТД „Капитан Петко Войвода“, 61 СМБ и Военен клуб – Казанлък поздравиха гостите на тържеството с музикалните изпълнения на самодейците от певческа група „Тракия“ и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>32°C
Предимно слънчево
Температура: 32°C
Усеща се като: 32°C
Вятър: изток
Сила: слаб, 4.0 m/s

Времето със sinoptik.bg