Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Казанлъшката прокуратура прати зад решетките двама от мошениците заради присвоени 14 500 лв.

belГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 23 април 2017 г. по искане на Районна прокуратура - Казанлък съдът определи  мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Пламен З., на 34 г., и Стоян Д., на 68 г.,  привлечени като обвиняеми за това, че при условията на продължавано престъпление – на два пъти са възбудили и поддържали заблуждение у две лица, като с това причинили имотна вреда  в общ размер на 14 450 лв. По делото като обвиняем за измама е привлечен и Янко Я., на 25г., като спрямо него е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ и „забрана да напуска пределите на Република България“ от Районна прокуратура-Казанлък.

По досъдебното производство е установено, че тримата мъже участвали в схемата за телефонни измами, като ролите им били разпределени по следния начин: обвиняемият Стоян Д. е действал като „куриер - муле“, обвиняемият Пламен З. бил „координатор“ и обвиняемият Янко Я., на 25г., бил позициониран в Румъния и провеждал телефонните разговори с пострадалите лица. И тримата са действали в съучастие помежду си, извършвайки на два пъти „телефонни измами“.

На 21 април 2017 г. в гр. Казанлък, преди обяд, на стационарните телефони на две жени – 89-годишната Д.Н. и 79-годишната Г.Ж. позвънил обвиняемият Янко Я., който се намирал в Румъния. Той се представил за полицай, като казал, че в гр.Казанлък се намират телефонни измамници, които ще позвънят на телефоните им. Помолил ги да съдействат за залавянето им. Жените се съгласили и обвиняемият започнал да им дава разяснения как да изтеглят пари от банки и да подготвят съответните парични суми. Г. Ж. била насочвана по телефона през цялото време, докато теглила сумата от 9 300 лв. от местен клон на банка. Било й указано да съобщи на банковата служителка, че с изтеглените пари ще закупува апартамент на сина си, за да не се усъмнят, че е разтревожена при тегленето на парите.

След като се прибрала в дома си, по телефона на Г. Ж., постъпили и заплахи с убийство. Жената изхвърлила през терасата си полиетиленова непрозрачна торба със сумата от 10 000 лева. По указание на единия от измамниците банкнотите били покрити първо с фолио, а след това поставени в непрозрачна торбичка и изхвърлени през терасата. Било й казано още, че след като измамниците бъдат заловени, парите ще й бъдат върнати на следващия ден. Непосредствено след деянието –обвиняемият Стоян Д. е бил заловен с паричната сума.

По същата схема за съдействие за залавяне на телефонни измамници било възбудено и поддържано заблуждение и у 89-годишната Д. Н., която по указания от обвиняемите поставила  сумата от 4 450 лева, първоначално  увити в хавлия и след това в непрозрачна торба. Пострадалата Д. Н. излязла на терасата с парите , започнала да търси на кого да ги хвърли , но тъй като не видяла никого, решила да се прибере в дома си , в резултат на което престъплението останало във фазата на опита.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>20°C
Предимно ясно
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg