Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Тази вечер в Художествената галерия е вернисажът на юбилейната изложба на големия Иван Пенков /1897-1957/

penkГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Парадоксът на днешната информационна епоха – почти никой не се сеща за именития художник Иван Пенков. Но всеки е чувал за зевзека Джони Пенков, който е негов син… Както и да е – по-важното е, че тази вечер е откриването на юбилейната изложба на Иван Пенков. Организира се с любезното съдействие на Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия – Стара Загора и с огромно удоволствие Художествена галерия – Казанлък!

Днес, 26. април, сряда, от 18 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия се открива експозицията с пейзажи, натюрморти, портрети и рисунки на родения в нашия град художник.

Една от най-значимите фигури в българското изкуство на 20-ти век, Иван Пенков създава мащабно и многообразно творчество, като работи в различни техники и жанрове. Името му стои редом с имената на Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник, Дечко Узунов... Той е сред основните представители на известното със своите нововъведения движение „Родно изкуство“ в България през 20-те години. Рядък тип творец в българската култура, многоизмерна творческа личност, Иван Пенков е художник, чиито заслуги към българското приложно монументално изкуство, към сценографията и преподаването на тези дисциплини в Художествената академия са високо ценени и днес. Настоящата изложба се вписва като продължаващо уважение към таланта, творчеството и духовния аристократизъм на художника и човека Иван Пенков - 120 години след неговото рождение. Изложбата ще бъде открита от Надежда Янакиева, изкуствовед, уредник в СГХГ.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>26°C
Променлива облачност
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg