Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 27. април 1927 година в Града на розите е открита Самолетостроителна фабрика

hgГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес пред входа на военната бригада в Казанлък се проведе честване, с което бе отбелязана 90-годишнината от откриването на Самолетостроителна фабрика на „Аеро Прага“ и Авиационното училище в Града на розите. Йордан Маринов, като „завеждащ в сянка“ на международните връзки на Казанлък, бе поканил за честването кмета Галина Стоянова, чешкия посланик и много други официални гости.

В крайна сметка тържеството бе уважено от чешкия заместник-посланик Ярослав Камас, който е и съветник-министър и завеждащ политически и икономически отдел в Посолството. Както и от представители на Българската армия, на казанлъшките военно-патриотични организации, ученици от Художествената гимназия заедно с тяхната директорка Петя Минекова, журналисти.

Йордан Маринов разказа основните моменти от създаването и развитието на Самолетната фабрика. През септември 1926 г. чешката самолетостроителна фирма „Аеро Прага“АД решава да изнесе в България свое дъщерно предприятие с цел да разшири пазара си. Българското правителство вече е взело решение да премести в Казанлък Авиационното училище и затова предлага на чехите да проучат условията в Долината на розите. Чешките спецове идват тук и са единодушни, че релефът и метеорологичните условия в Казанлъшката долина са изключително благоприятни за изпитателни полети. А освен това в околностите на града изобилстват орехови насаждения, които могат да осигурят ценна дървесина за производството на самолети. Подсигуреният от правителството пазар, съчетан с евтини местни материали и работна ръка, привлича чехите. Ниската себестойност на продукцията им е гарантирана  и обещава големи печалби.   При тези условия  те сключват договор с българското правителство за създаването на самолетостроителна фабрика „Аеро“ на територията на Казанлък. Малко известен факт е, че на по-късен етап фабриката започва да произвежда и каросерии за автомобилите „Шевролет“. През 1930 година, обаче, Самолетната фабрика е купена от нов собственик, италианската фирма „Капрони“, която сключва 10-годишен договор с правителството и произвежда стотици аероплани с марката „Български Капрони“.  

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>20°C
Предимно ясно
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg