Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

За 149. път почетохме подвига на Хаджи Димитър и неговите юнаци

hdpГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Родолюбци от цялата страна почетоха днес 149-ата годишнина от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета. Под връх Хаджи Димитър /бивш Бузлуджа/ дойдоха и вицепремиерът Валери Симеонов,

кметът на Казанлък Галина Стоянова, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Старозагорския район, старозагорският митрополит Киприан и свещеници от епархията. Възпоменанието започна с възстановка на решителното сражение на българските четници. В битката между нашите комити и турския аскер се включиха над 120 души от 20 клуба „Традиция” от цялата страна.

След възстановката митрополит Киприан и свещениците отслужиха заупокойна молитва в памет на български поборници, загинали за свободата на България. Официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър, а слово за героите произнесе директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” – докторът по история Чавдар Ангелов.

В подножието на върха Валери Симеонов, Гергана Микова и Галина Стоянова връчиха на участниците от клубовете „Традиция” почетни грамоти и предметни награди. По традиция и тази година домакините бяха приготвили курбан, който бе раздаден за „Бог да прости“ българските юнаци.  Преди това курбанът бе осветен от митрополит Киприан. 

 

 

   Fluida

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Облачно
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg