Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Проучването на средновековния град трябва да продължи

buzГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Разкопките в местността „Бузово кале“ да продължат, като разкритата средновековна българска крепост кандидатства за Паметник на културата с национално значение.  Такива са основните препоръки на специалната комисия на Министерство на културата,

която инспектира археологическите работи в местността. Специалистите отбелязват професионално изпълнение на разкопките и високи научни и експозиционни резултати, което заедно с характера на обекта и неговото значение е накарало експертите да препоръчат продължаване на проучването.

Разкопките край село Бузовград се проведоха през месеците юни и юли по инициатива на Исторически музей "Искра". Техен ръководител бе доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Извършените разкопки дадоха основания на учените да направят заключението за характера на укрепленията, вътрешното застрояване и площта на Бузово кале: крепостта е била важен локален център от полуградски или градски тип както през VI в., така и по време на Второто българско царство, т. е. една от най-големите крепости в Розовата долина.

Големината, запазената архитектура и важността на Бузово кале, прекрасният изглед, който се открива от нея и близостта до Казанлък предполагат, че крепостта може да се превърне в интересен туристически обект, който в съчетание с другите паметници в непосредствената й околност като мегалита, проучената раннохристиянска църква в местността Черковищата и монументалната тракийска гробница в подножието на крепостта да бъдат обединени в цялостен туристически маршрут, с атрактивни паметници от всички епохи.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg