Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

За построяването на кораба-птицечовка Съветът гласува 36 000 лева

trkoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Осигурен е дървеният материал, необходим за изработката на тракийски боен птицеглав кораб по проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, с  помощта на Община Казанлък. Това стана ясно на днешната пресконференция с автора и ръководителя на проекта Атанас Димитров. Кинаджията разказа за предстоящите стъпки за изграждането на плавателния съд на траките на язовир „Копринка“, за което Общинският ни съвет гласува сумата от около 36 000 лева.

„Енохфилм“ първи в България осъществяват професионален проект на т.нар. експериментална мореплавателска археология с оригиналния си проект „Резос“ - безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб, под патронажа на UNESCO, IMO – Световната мореплавателска организация, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Националната спортна академия „Васил Левски“.

„В съвместната инициатива на Община Казанлък и Атанас Димитров целта е пресъздаване в Долината на тракийските царе на умението на древните траки да използват реките за активен търговски и културен обмен, за политически и териториални завоевания“, съобщават от общинския пресцентър. Интересно, по кои реки са плували с птицеглави кораби нашите предци – по Старата река, по Тунджа или по Марица – след като те никога не са били плавателни? Но, както пееше Фреди – Show must go on!

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Променлива облачност
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg