Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

200 учени от 25 държави ще позиционират тракийската култура между митовете и научната фактология

sewt

До 7. септември Казанлък се превръща в център на световната тракология, след като днес бе открита работата на XIII международен конгрес по тракология под мотото "Древна Тракия: мит и реалност" в Дома на културата. Над 200 учени от 25 държави се събраха в Града на розите; те ще представят 134 доклада и 44 постера.

Конгресната програма предвижда провеждането на паралелни научни сесии и една постерна в 4 секции в Информационния център на ул.“Искра“№4, Исторически музей „Искра“, Младежкия дом и Музея на розата.

Международният форум се радва на вниманието на няколко светила в сферата на тракологията. Почетни гости са 93-годишната проф. Мария Чичикова (доайен на българската археология), един от проучвателите на Севтополис - проф.Оливие Пикар - виден френски нумизмат, д-р Хайдо Кукули-Хризантаки - прочута гръцка археоложка, Кирил Йорданов - дългогодишен директор на Института по тракология към БАН.

Важно е да подчертаем, че именно от България тръгва инициативата за провеждането на подобен мащабен научен форум. Първият Конгрес по тракология датира от 1972 г., благодарение на усилията на имена на български траколози като Александър Фол, Велизар Велков, Румен Катинчаров. В същата година е създаден и Институтът по тракология при БАН. У нас престижната международна среща на учени траколози се провежда едва за трети път – два пъти в столицата, през първата година от учредяването ѝ преди 45 години, още веднъж през 2000-ата и тази година - за първи път в Казанлък.  Така Долината на розите и на тракийските царе се нарежда сред домакини като Букурещ, Виена, Москва, Ротердам, Истанбул, Търговище ( Румъния), Комотини-Александруполис .

Изборът на Казанлък за град домакин се дължи на знаковото място на Казанлъшката долина в проучването на тракийската древност - Севтополис, Тракийска гробница в Казанлък, богатите некрополи, проучвани от покойния д-р  Георги Китов, кръстник на Долината на тракийските царе.

Община Казанлък e домакин, като съорганизатори на престижния форум са Националният археологически институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“,  Центърът по тракология при Институт по балканистика - БАН,  Исторически музей "Искра" от Казанлък.

В конгресната програма са предвидени няколко тематични съпътстващи изложби с артефакти от последните 70 години и екскурзии до знакови дестинации в Долината на розите и траките.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Променлива облачност
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg