Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Предположението е на известния археолог проф. Николай Овчаров

zleХристо ХРИСТОВ

 Почти със сигурност може да се каже, че бижутата, иззети при спецоперацията на полицаите от петък в Казанлък са принадлежали на високопоставена болярка от обкръжението на деспот Елтимир, брата на цар Георги І Тертер.

Ювелирната изработка на наушниците, торквата /украшението за главата/, малките златни топчета и колието от карнеол и планински кристали в онази епоха са били не само украшения, част от тоалета, но и знак за аристократизъм, категоричен е историкът проф. Николай Овчаров.

Той припомня, че деспот Елтимир е управлявал деспотството с център около днешното градче Крън, но и до момента то не е локализирано достатъчно точно. За съжаление, не се знае откъде това невероятно съкровище е било изкопано, а засега двамата задържани при акцията казанлъчани отказват да дават показания.

Пак по думите на проф. Овчаров тези накити се родеят с накитите , открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знае, че са принадлежали на принцеса от Х век. Иззетите в Казанлък бижута са изработени от висока проба злато – най-вероятно 22-23 карата, почти със сигурност може да се каже че са излезли изпод ръцете на изключително квалифициран майстор, най-вероятно от Константинопол.

Тепърва предстои колекцията да бъде оценена от специалисти в тази област. Шест от седемте монети са сечени при императорите Андроник ІІ и Андроник ІІІ /първата половина на ХІV в./ от династията на Палеолозите, едната е от  Йoaн III Дyкa Вaтaци – император на Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 г. Проф. Овчаров не се наема да дава оценка на колекцията, той обаче е категоричен, че тя трябва да остане в трезорите на казанлъшкия исторически музей „Искра“.

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>12°C
Променлива облачност
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort