Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Доставките са стигали до тях чрез Саудитска Арабия и "умерената опозиция"

patrГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Една четвърт от оръжията, които са иззети от Ислямска държава в Ирак и Сирия са произведени в Румъния, България или Унгария. Това сочи доклад на британската организация Conflict Armament Research /създадена през 2011 година/, цитиран от Евронюз. Трите държави са продали оръжия на САЩ и Саудитска Арабия, които от там са достигнали до т.нар. "умерена опозиция". От „умерените“ са попаднали директно при Ислямска държава, твърди базираната във Великобритания организация, която е анализирала иззетото оръжие от ислямистите в загубените от тях територии.

33,18% от всичкото притежавано от Ислямска държава оръжие е произвеждано в ЕС, като най-крупните доставки са от Румъния, България и Унгария. След тях са пратките от Германия, Полша и Чехия. Извън ЕС най-много оръжие е доставил Китай - 43%. Организацията е проследила множество оръжия, използвани от Ислямска държава, които са били доставени от България на Саудитска Арабия. "Тези оръжия са изнасяни от Саудитска Арабия без знанието и съгласието на България", сочи още докладът и подчертава, че с този си акт Рияд е нарушил спогодбите си със София.

Български муниции също са сред трите най-често употребявани от ислямистите боеприпаси, създадени в Европа. Общо 20% от мунициите, използвани от Ислямска държава, са произведени в ЕС, като най-голям е процентът на тези от Румъния - 13,25 на сто, следван от България с 4,44%.

През последните няколко години Казанлък бе сочен като локално българско икономическо чудо, с високата си заетост и сравнително добри заплати. Това звучеше добре и радваше ушите на местните ръководители. Но, когато завесата се повдигне, нещата не изглеждат толкова красиво, нали? 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Променлива облачност
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort