Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Рекорден брой смелчаци се изкъпаха в ледените води на Богоявление в Казанлък

BogoiavlenieГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Начало на ритуала за изваждането на Светия кръст от ледените речни води за здраве и благоденствие дадоха казанлъшки духовници от храма „Свети Пророк Илия“. Те пристигнаха с литийно шествие от Куленската църква и по традиция хвърлиха Богоявленския кръст, за да осветят водите на Старата река и да благословят жителите на Казанлък.

Тази година шансът бе на страната на 18-годишния Дечко Иванов, който от първото си участие извади Богоявленския кръст. Но по-голяма атракция бе храбростта на 11-годишния юнак Никола, който се престраши да скочи в ледените води заедно с останалите си над 40 колеги. deНай-голям на години бе 55-годишният Милен Анчев, но „доайен“ сред казанлъшките смелчаци бе 34-годишният именик Йордан Йорданов, който скочи за 19. път в Старата река. Храбрият Данчо е пилот и лети из цяла Европа, но на Йордановден видаги се завръща в родния си град, за да получи Йорданското благословение, което му дарява желязно здраве през цялата година. Наскоро Данчо стана и баща на един малък юнак, а днес получи и награда за дългогодишното си участие в ритуала - превъзходна торта от фирма „Ивет“. Всички храбреци, както и казанлъчани, бяха поздравени от кметицата Галина Стоянова. Община Казанлък благодари за съдействието в организацията на празничното честване на собствениците на ресторант „Магнолия“ и на фирма „България К“АД.

Празникът Кръщение Господне, известен и като Богоявление, бе отбелязан с изключителна тържественост в цялата страна. Естествено, калоферци събраха най-много публика за своето мъжко хоро в Тунджа, но и шипченци показаха, че са не по-малко юначни от тях. Въпреки че през Шипка не минава кой знае колко голяма река, шипченските комити си направиха вир на барата и, пременени в народни носии, също извъртяха едно шипченско хоро. Редакцията благодари на фотограф-художника Желиан Николов за красивите кадри от събитието!

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Променлива облачност
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort