Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Председателката на Парламента уважи историческата възстановка-спектакъл „От война към мир“ в Казанлък

knniГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Снощи казанлъчани станаха свидетели на първите мирни преговори между пратениците на Високата порта Сервер паша и Намик паша и Великия руски княз Николай Николаевич и неговата делегация. Историческата среща стана в  Папазовата къща, зад Универмага. 

Първите преговори между Руското командване и пратениците на султана се провеждат в паметните януарски дни след Освобождението на Казанлък и за първи път тогава се заговаря за бъдеща свободна България. В следващите 20 дни Казанлък ще живее с надеждата да стане столица на независима България.

Свидетел на пищната възстановка, в която се включиха над 100 души, стана и Цвета Караянчева, председател на Парламента. След това Караянчева прие официалния военен строй в центъра на града за провеждането на тържествената заря-проверка с участието на представителна рота и духов оркестър на 61. Стрямска механизирана бригада. Във възстановката „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“ участваха активисти от Регионален клуб “23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение “Традиция“, представители на патриотичното движение от градовете Нова Загора, Стара Загора, София, Велико Търново и Шумен, актьори от Общински театър „Любомир Кабакчиев“,  танцови ансамбли при Народно читалище „Искра 1860“ и Народно читалище „Жар 2002“, База за конна езда „Тракиан спирит“, с. Голямо Дряново.

За първи път историческото пресъздаване на историческите събития даде възможност на всички да се уверят в категоричното обещание за свободна България на руската страна, произнесени от Великия руски княз Николай Николаевич, брат на императора: „Нека това, което чувате тук за първи път бъде казано на всички българи и запомнено завинаги! От името на Негово императорско величество цар всея Росии Александър Втори давам тържествена дума, че връщане назад не може да има! България ще бъде свободна!“

Да, ще бъде свободна, но коя България? Оказва се – само Северна България. Оказва се също, че руският император предварително е знаел това, защото още в края на 1876 година се е договорил в град Рейхщадт с австроунгарския император, че „няма да се създава голяма българска държава на Балканите“. Затова и руските войски въобще не си правят труда да влязат в Македония, а създаването на Санстефанска България е просто и само прах в очите на българския народ…

Както и да е – честито Освобождение! И да не забравяме великата максима – приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари.  

 

 

 zep

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Облачно, кратък снеговалеж
Температура: -2°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg