Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

А тиранинът върлува и безчести край наш роден: коли, беси, бие, псува и глоби народ поробен!

batakИван ВЕЛЧЕВ

Месеци наред в цялата страна продължават тържествата по повод 140 години от... Освобождението, връх на които ще бъде 3-ти март! На 8. януари имаше тържества и в Казанлък, в т.ч. и възстановка на събитията от 1878 година, разиграли се в Папазовата къща.

Само че... така и не се разбра от какво се е освободил градът! На церемонията в Девическия манастир се чуха 2 термина: ”османско владичество” /в официалното слово/ и „турско робство” в панихидата. Най-загадъчна бе  „ПРОГРАМАТА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КАЗАНЛЪК”?! Кратко, семпло и... неясно!

„Освобождение” от какво? Строго пазена тайна! Класифицирана информация!

На 4. януари се отбеляза и освобождението на София! Ако вярвам на „Дарик”, това е било „турско робство”. Но ако слушам БНР – това е било само „османска власт”?! ТВ ”Европа” ни убеждава, че това е „османско иго”?! И отново, в официалните изявления от софийската община е било просто… ”освобождение”?! Същата каша е и за обявяване на годишнината за Тетевен и Плевен - „османско иго”, „османско владичество” , „присъствие” и незнам още какво си! ”Освобождение”?!

И така, за едно и също събитие, ние употребяваме не едно, а цели пет понятия! Това са последствията от криворазбраната ни политкоректност, налагана ни от Големия брат!Само дни преди това, на 6. януари, цяла България се поклони пред Христо Ботев, в чест на 170 години от рождението му. И всички уж се клехме в името му, уж рецитирахме стиховете му и го уверявахме, че ще продължим делото му...

Някой може ли да си представи политкоректен Ботев? Този бунтар, който "люби и мрази”?

А тиранинът върлува

и безчести край наш роден:

коли, беси, бие, псува

и глоби народ поробен!

........ 

Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът!

 

Безкомпромисен е бил Ботев и в публицистиката си, като например „Политическа зима”:

"Дим, дим! под който ние българите така сладко спим. Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка...

И наистина, погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие тутакси ще да видите, че по тях отдавна вече са захванали да растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки; а нощта се не свърша, зимата се не изминува и патриотите лежат в своите топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници...

А ти... О! ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ...”

 

На 1. януари се отбеляза и друг юбилей: 195 години от рождението на унгарския поет-революционер Шандьор Петьофи, когото наричат „унгарския Христо Ботев”! Хайде да видим неговата „кроткост” и „политкоректност”:

Време е. На крак, маджари

Час за избор днес удари!

Свобода ли ще добием,

или в робство ще изгнием?..

Ако гробът ни погълне,

вечна слава ще покълне -

внуците в молитва свята

ще ни шепнат имената!

Пред своя бог унгарски
                              се кълнем,

кълнем се: няма роби
                               да умрем!

 

 Съвременната каша с многото понятия не е случайна! Тя  е дело на нашенските пишман историци – соросоиди! Според които, такова нещо като ”Баташко клане” не е имало, това е инсценировка. Аз съм роден във Велинград. Всяка година като ученици ни водеха в Батак, в църквата. Тогава даже се срещахме с потомците на някои от жертвите, които още носеха спомени за кръвта и за разказите от своите родители. 

По този повод ще си позволя да припомня „Писма от ада“ на военния журналист Дженюариъс Макгахан, публикувани в лондонския вестник „Дейли Нюз“, които се оказват камъчето, което преобръща колата, натоварена с политическите кроежи на Великите сили по време на Априлското въстание и Руско-турската война от 1877-1878 година:

„Грамада от черепи, смесени с кости от всички части на човешкото тяло, скелети, почти цели, скапани дрехи, човешка коса и изгнило месо, събрано на мръсна купчина, около която тревата растеше обилно...Ние погледнахме наоколо. Земята беше постлана с кости по всяко направление, където кучетата ги бяха замъкнали, за да ги глождат на спокойствие. Градчето лежеше на разстояние от стотина ярда по-долу от нас. Гледано от нашето място, то напомняше нещо сходно с развалините на Херкулан или Помпей...”

 

Според соросоидите, Левски посмъртно  трябва да смени думата “робство” с владичество, независимо, че е написал собственоръчно “Аз, Васил Левски в Карлово роден от българска майка юнак, аз роден не ще да съм турски и никакъв роб.” Христо Ботев също трябва да поправи в този смисъл терминологията в стиховете си!

Не е  плющял турският камшик (по Захари Стоянов) и не са ечали стоновете на набитите на кол хайдути и изгорените живи като Васил Петлешков, св. Георги Софийски, св. Никола Софийски?!

По повод 170-годишнината от рождението на Христо Ботев , на 8. януари предаването ”История БГ” на БНТ  покани като събеседници акад. Константин Косев, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов и д-р Мариана Кирова-Динева. Рядко съм чувал подобно сквернословие, преоблечено като „отдаване на почит“ на една от най-светлите личности в българската история. Всичките му идеи, както и самият акт на саможертва на Ботев, бяха потъпкани и захвърлени на бунището. Акад. Косев нарече „възстановка” от неизвестно лице/?!/ отвличане на кораб с подходящо име ”Радецки”/?!/ , създаване на чета, похода до Околчица, убийството на Ботев...

Не реалност, а ВЪЗСТАНОВКА? !

А може би... и тази възстановка в Папазовата къща беше... възстановка на възстановката? Защо се учудваме тогава, че това соросоидно мислене навлезе и в нашето образование, според което в България не е имало османско робство или османско владичество. Защото там се говори  за "съжителство между традициите на християни и мюсюлмани", "взаимни влияния между културите на християнството и исляма" и "османската власт". Е, въпросното съжителство не е било съвсем доброволно, имало е и някакви „съпротивителни действия” на българите… Нямало е жертви, Левски, Априлско въстание, Батак… а някакви си „съпротивителни действия”!

Не е ясно и от какво сме се освободили!

Тези дни много е популярна тезата, че корупцията не е реалност, а „усещане”?!

И, за да бъда в крак с модата, ще ви кажа какво е било през тези 500 години онова нещо, от което сме се освободили:

Официално е било османско владичество,

но народът и тогава, и сега го усеща като турско РОБСТВО!!!

 

                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Предимно ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort