Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Директорката не разрешава учениците да гледат филм за комунистическия Лагер на смъртта край Ловеч

toГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Понятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация, експроприация, еднопартиен режим и трудововъзпитателни общежития са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за 10. клас, която бе утвърдена наскоро и влиза в сила за учебната 2019/2020 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Висшите чиновници допълват, че в учебната програма са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.

Това е добре, защото в България, и по-конкретно в Казанлък комунистическите рецидиви са пуснали здрави корени. Конкретният пример. При голям успех на 10. ноември 2017 година мина премиерата на документалния филм „Моето лято в „Слънчев бряг“, съхранил изповедта на най-младия лагерист от комунистическия Лагер на смъртта край Ловеч. Събитието бе уважено от депутати, от членове на Комисията по досиетата, от видни общественици. По-късно лентата бе показана пред средношколци от елитни казанлъшки гимназии, предизвиквайки жив интерес сред младежите. Но, когато авторите на филма предложиха той да бъде показан и пред възпитаниците на ПГ „Иван Хаджиенов“, директорката Мариана Демирева се държа като главен герой от урок за комунизма. Безцеремонно! Без Живков, но по живковски…

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Ясно
Температура: -2°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort