Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Световна премиера на сцена на"Moderato Cantabile" от Маргьорит Дюрас

moderatoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Голямата българска актриса Йоана Буковска-Давидова е звездата в новото заглавие на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. В Деня на влюбените 14. февруари в столичния Сити Марк Арт Център е премиерата

на тази необичайна любовна история, написана от голямата френска писателка Маргьорит Дюрас и адаптирана за сцена от Стилиян Петров. Той е режисьор на спектакъла, в главните роли участват Йоана Буковска и младият Ивайло Драганов, станал известен с ролата си във филма „Каръци“.

"Moderato Cantabile" не е традиционен театрален спектакъл. Филмът от 1960 г. с Жана Моро и Жан Пол Белмондо в главните роли не допада на Дюрас, която намира, че създателите му акцентират предимно върху интимните чувства на главните герои. Авторката, обаче, е заложила повече подтекст, отколкото съзира във филма на Питър Брук.

Режисьорът Стилиян Петров извлича от текста на френската авторка недоизказаното, неясното, невидимото докрай. При тази френска писателка играта на много планове е любим похват, изведен почти до съвършенство в "Moderato Cantabile". Привидно на първия план не се случва почти нищо, докато под повърхността на сюжета кипят вулкани от страсти. Йоана Буковска-Давидова в този случай паралелно с главната роля е поела още една, немаловажна функция - на преводач на текста, заедно с режисьора.

"Винаги е революционно за един актьор да се срещне с автор, който сам по себе си е неназовим. Нашето изкушение и нашите опити са как в пространството, наречено театър, да изследваме предоставената ни от Маргьорит Дюрас сфера. Тя се движи по-скоро в полето на въображението, където сюжетът, думите са върховете на едни други айсберги, които и като човек, и като актриса ми е много по-интересно да изследвам", признава чаровната Йоана Буковска.

Постановката е отличен пример за партньорство между Общинския театър "Любомир Кабакчиев" и частната културна институция Сити Марк Арт Център. Затова премиерата на "Moderato Cantabile" се очаква с вълнение и в София, където ще се представи най-напред на 14. и 23. февруари, и в Казанлък.

--------------------------------

Белмондо и Жана Моро във филмовата екранизация на романа на Маргьорит Дюрас

bel

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>3°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 3°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort