Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Размисли в Деня за национален траур

weАнна ДИНЕВА

Неприлично е в ден като днешния да говорим за вино и дегустации... Но за хората - за човешкия фактор, за стойността и смисъла на човешкия живот, винаги трябва да говорим - още днес, сега, високо и ясно!

Историята ни е убедила, че няма кауза или печалба, която да струва дори и един човешки живот и въпреки това ние винаги сме се разплащали по най-скъпия начин. Ясно е и че една страна обеднява животозастрашаващо, когато духовно оскотее народът и! Такава държава е буре с барут!

Но едновременно съществуват две паралелни Българии. В едната всичко е криво и обърнато като в Алисината страна на чудесата, а в другата - невидимата за очите ви България - умни и свестни хора градят тихо и неуморно съзиданията на своя красив и необятен човешки дух. Те истински са прегърнали страната си, нейната природа, история и традиции, треперят да запазят тези богатства за идните поколения и живеят в хармония със себе си.

Светла и Илия, техните синове, Стефан – хората на изба „Марян”, с които искам да ви запозная тази вечер, са точно такива. Ерудирани космополити, личности, с които би се гордяла всяка нация, отворени за света и неговата мултикултурна среда. Развили в себе си една по-висша сетивност, преподредили правилно ценностната си система и приоритети, те откриват своята Обетована земя в родния Еленски край. За себе си те казват просто и ясно: „Ние сме семейство Иванови и синовете ни Петър и Владимир. Заедно с нашия приятел – енологът и агроном Стефан Чоранов, създадохме Винарска изба „Марян” през 2010 година. Идеята ни е да създаваме малки серии вина и да продължим традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на нашата земя. Кръстихме избата на село Марян, където с много отдаденост правим нашите вина, а необикновената история на селото е свързана с легендата за красивата Кера Тамара - дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман – последния български владетел.

За нашите вина подбираме най-доброто грозде от наблюдавани лозя. Поръчахме технологичното оборудване специално за избата в съответствие с класическите технологии за производство на червени и бели вина. В имената на вината запечатахме късче от българската история и от славното Второ българско царство. Насладете им се!”

Посетихме ги на 6 септември, тази есен, когато тъкмо правеха Совиньон блана си, прецизно и вдъхновено, с отдаденост и искрена любов - както се сътворяват само най-истинските неща на света. Дариха ни с такова топло гостоприемство и внимание, на което са способнисамо онези големите, едро скроените хора, за които човешкото общуване е изкуство. Такива хора правят света прекрасно място за живот. Такова е и виното им!

В ден като днешния 3 октомври, на национална трагедия, когато всичко в устата ти горчи, ужасно много се нуждаем да откриваме точно тези хора. Винаги има надежда, винаги има смисъл, винаги има защо! Винаги зад виното търсете хората, които го правят!

Очакваме ви на традиционните петъчни дегустации в магазин „Абсолют”...

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Слънчево
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg