Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Филмът на казанлъчанката Рузие Хасанова разказва за отгласа на рок-епохата у нас

radioГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес, 11. март от 18:00 часа и утре, 12. март от 16:00 часа в Дома на киното са прожекциите на филма „Радиограмофон“. Дебютният пълнометражен филм на казанлъшката режисьорка Рузие Хасанова се развива във времената на заглушените радиа и цензура, представени чрез цяла палитра от сюжетни линии, които се разпростират в едно иначе малко родопско селце. В този ред на мисли, всички взаимоотношения между водещите и дори епизодичните персонажи, са изведени до нужния катарзис, без това да вреди на иначе стегнатия разказ. На моменти се появяват съвсем ненатрапчиви леки дължини, в които главните персонажи (било то протагонисти или антагонисти) получават своята глътка въздух сред красивите дъждовни и мрачни панорами, преди да предприемат следващото си действие, без излишен музикален фон.

Повече от сполучлива е химията между двамата главни опоненти – всеотдайният баща от българомохамедански произход, който рискува всичко, за да избяга от селото си и да купи радио, което да хваща всички забранени станции по това време (Александър Хаджиангелов) и безмилостният агент на Държавна сигурност, който се възползва от този момент, за да „побългари“ имената в селото. Това, което обединява двата противоположни персонажа, е пасивната агресия, която се съдържа в тях и създава допълнителен съспенс и напрежение, давайки за момент едно усещане за безвремие.

Независимо от факта, че действието в „Радиограмофон“ се развива по времето на комунизма, това все пак е една автентично разказана история за малкия човек срещу системата, която се опитва да го прекърши на две. Поради тази причина, когато „простосмъртните“ селяни разговарят с агентите на Държавна сигурност, те винаги са им в краката – крупността е решена винаги от долна гледна точка в конкретните сцени.

За да бъдем потопени в нужната атмосфера на историята, ние навлизаме в бита на тогавашното време, и по-конкретно на съответното село – народните песни като „Притури се планината“ и „Заблеяло ми е агънце“ по време на сеитба или бране на тютюн, забранените шеги спрямо тогавашната система, ограничените количества храна, „синът на селото“, чиято съдба е злощастна, примесени с неспирния интерес към „западната пропаганда“ по радиото.

Обобщено, „Радиограмофон“ е един кратък урок за това как да се брани личната свобода и сакралната идентичност, които вървят ръка за ръка.

Да пожелаем успех на филма на Рузие!

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>6°C
Облачно, кратък дъжд
Температура: 6°C
Усеща се като: 4°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort