Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Професионализъм е тайната съставка на всяка Homemade напитка

dioАнна ДУНДАКОВА

Фирмата "Дионис-Елена" ООД е основана през 2005 в град Елена, но развива дейността си в Русе. Това е семейно предприятие, което започва дейността си с двама служители. През последните 10 години се налага на пазара

и вече разширява дейността си с два отдела – технически и технологичен. Служителите на фирмата са  тясно специализирани в бранша. От съдаването на предприятието специалистите работят усилено по разработването и усъвършенстването на нови апарати и уреди за лабораторни цели, приложими във винарския бранш и в хранително-вкусовата промишленост. През 2012 г. фирмата започва да създава нови съвременни технологии за производство на алкохолни напитки в домашни условия, без да е необходимо закупуването на специално или допълнително оборудване.

Упоритата работа на екипа води до създаването на комплектите за домашно производство на вино, ракия, бира, сайдер и медовина.

dion

 

От 2013 г. фирмата започва работа с двете големи марки „Erbsloh“ и „La Litorale“, водещи във винарския бранш на световно ниво. С внасянето на тези енологични продукти фирмата започва да предлага на клиентите си продукти с немско качество и френски енологични традиции. Вината, произведени с тези продукти се отличават на пазара у нас и в чужбина.

През 2016 фирмата организира и провежда първия професионален конкурс за Homemade вина в град Русе. Сега той е ежегоден. Внасянето на висока доза професионализъм превръща „домоделието на вино в мазето“ в изкусно виноделие!

През годините фирмата участва в различни събития и прояви в страната и Европа. А с идване на англосаксонската вълна на крафт бирите и у нас, фирмата създава много лесен начин за производство на занаятчийска бира.

Ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това не е разхладителна напитка само за лятото – заради безкрайните възможности да опитвате различни вкусове и аромат, вероятно знаете, че основната разлика между крафт бирата и тази, които можете да си купите във всеки супермаркет е в това, че при домашната бира всички съставки са истински!

Идеята да се предлага комплект за домашно производство на пиво е на

Цветанка Николова.

Тя е възпитаник на университета в Брайтън, специалност „Технология на виното и пивото и агрономия“, и работи в семейната фирма на своите родители - „Дионис-Елена“. "В Англия има магазини, в които се предлагат съдове, ферментатори и бутилки за съхранение на бирата и това беше мотивът ми да направим наш, български комплект", разказва технологът Цвети.

Ето и нейната рецепта:

Изберете подходящ 19-литров съд за ферментация, добре е да е от 20-литрова минерална вода, защото самата тя се използва. Водата трябва да е 17 литра. Кутията с малцовия екстракт се затопля на водна баня, а след това се прехвърля в кофа със 7 литра от общото количество вода, която е предварително затоплена до не повече от 40˚С. Разтваря се 1 килограм бяла или кафява захар в останалото количество вода – 10 литра. Прехвърля се водата с малца и водата със захарта в съда за ферментация. Поръсете дрождите на повърхността на материала и ги оставете да плуват отгоре. Два дни след като сте вложили дрождите се добавя диамониев фосфат.

Първа ферментация:

При производството на бира ферментацията трябва да протича на тъмно и хладно (16-20˚С). Трябва всеки ден да се следи как протича ферментацията и както при другите ферментации да се опитва на вкус.

Обикновено при правилно протичане ферментацията приключва в рамките на 5-6 дни. При загуба на сладкия вкус първата ферментация е протекла и можете да се подготвите за

Втора ферментация:

За разлика от първата ферментация, втората може да протече или в стъклени или полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане (рециклиран или втора употреба кег) задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно (16-20˚С). Бирата трябва да се декантира след първата ферментация – да бъде отделена от утайката.

Към така готовата бира се добавят 50 грама захар и екстракта от хмел, предварително разтворени в малко количество от бирата. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките като се оставя празно място за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно (12-20˚С). Втората ферментация протича по-бавно от първата за 5 до 10 дни.

Има и още една тайна съставка... Но за нея трябва да посетите ROSE WINE EXPO в Казанлък и да попитате на 1-ви и 2-ри юни усмихната млада специалистка Цветанка Николова!

 rr

 

 

   Fluida

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>3°C
Ясно
Температура: 3°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg