Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Доколко може да се вярва на професионалните дегустатори?

smАнна ДИНЕВА-ДУНДАКОВА

Дегустацията на вино е сензорният преглед и оценката на виното. Докато практиката на дегустация на вино е толкова древна, колкото и нейното производство, по-формализирана методология бавно се установява от 14. век.

Модерни, професионални дегустатори на вино (като сомелиери или винени съдии) използват постоянно развиваща се специализирана терминология, която се използва за описване на диапазона на възприеманите аромати, вкусове и общи характеристики на виното. По-неофициалният дегустационен опит може да използва подобна терминология, обикновено включваща много по-малко аналитичен процес за по-общо, лично оценяване.

Резултатите, които противоречат на надеждността на дегустацията на вино, както от експертите, така и от потребителите, се очертаха научно чрез сляпa дегустация на вино, като например несъответствие при идентифицирането на вината въз основа на региона и цената.

Резултатите от четирите признати етапа на органолептичен анализ при дегустация на вино: външен вид,аромати на виното,"език-небце" усещания, "край" (послевкус) се комбинират, за да се установят следните свойства на виното: сложност и характер, потенциал (пригодност за стареене или пиене), възможни грешки при производство,бутилиране или отлежаване.

Цялостната оценка на качеството на виното въз основа на този преглед следва допълнително внимателно описание и сравнение с признатите стандарти, както по отношение на другите вина в ценовия диапазон, така и по известни фактори, отнасящи се до региона или реколтата; ако е типичен за региона или се отклонява по стил; ако използва определени техники за производство на вино като ферментация на бъчви или малолактична ферментация или други забележителни или необичайни характеристики .

Дегустационни бележки

Една дегустационна бележка се отнася до писмено свидетелство на апелатора за аромата, идентифицирането на вкуса, киселинността, структурата, структурата и баланса на виното. Онлайн винени общности като Bottlenotes позволяват на членовете да поддържат своите дегустационни бележки онлайн и за справка на други.

Видове дегустации:

Докато вината редовно се опитват индивидуално, оценката на качеството на виното е по-обективна, отколкото когато се прави заедно с няколко други вина, известни като дегустационни "полети". Дегустационният полет е термин, използван от дегустаторите на вино, за да опише селекция от вина, обикновено между три и осем чаши, но понякога до петдесет, представени с цел вземане на проби и сравнение. Вертикалните и хоризонтални дегустации на вино са събития за дегустация на вино, които са подредени така, че да подчертават разликите между подобни вина. При вертикална дегустация се опитват различни винени реколти от същия винен тип от същата винарна. Това подчертава различията между различните реколти.

При хоризонталната дегустация, вината са от една и съща реколта, но са от различни винарни. Съхраняването на сортовете вино или видовия район съдейства за подчертаването на различията в стила на винарските произведения. Като алтернатива, за да се насърчи безпристрастния колективен анализ, бутилките могат да бъдат скрити в "сляпа" дегустация, за да се изключи всякакво предубеждение за вина или региони.

Blind wine tasting  - "сляпа" дегустация

soСляпa дегустация на вино е дегустация на вино, протичаща при обстоятелства, при които дегустаторите не са осведомени за идентичността на вината. Слепият подход е рутинен за професионалистите в областта на виното (винопроизводители, сомелиери и други), които искат да гарантират безпристрастност при оценката на качеството на виното по време на състезанията по виното или в оценката на сомелиер за професионално сертифициране. Неотдавна учените за виното (физиолози, психолози, химици по хранене и др.) са използвали слепи дегустации, за да изследват обективните параметри на човешката обонятелна система, тъй като те се отнасят до способността на винопроизводителите (винопроизводители и обикновени потребители) да идентифицират и характеризират изключителното разнообразие от съединения, които допринасят за аромата на виното. По същия начин икономистите, специализирани в пазара на вино, са използвали техниката в своите изследвания. Някои „слепи” опити сред потребителите на вино показват, че хората не могат да намерят нищо в аромата или вкуса на виното, за да разграничат обикновените и скъпите марки. Някои учени, основаващи се на „слепите” дегустации на вино, също поставят под съмнение способността на професионалните дегустатори да оценяват последователно вината.

Техниката

Сляпо дегустацията, като минимум, предполага отричане на дегустатора (ите) на възможността да се види етикета на виното или бутилката вино. Неформалните дегустации могат просто да прикрият бутилките в обикновена хартиена торба. По-строгите конкурси или оценки използват по-строги процедури, включително предпазни мерки срещу измама. Например, виното може да се опитва от черни чаши за вино, за да се скрие цветът.

Предразсъдъците

Опитът на дегустатора може да бъде предубеден от познаването на детайлите на виното, като географски произход, цена, репутация, цвят или други съображения.

Научното изследване отдавна демонстрира силата на предложението в усещането, както и силните ефекти на очакванията. Например, хората очакват по-скъпо вино да има по-желателни характеристики, отколкото по-евтино вино.

По същия начин хората имат очаквания относно вината поради географския им произход, производител, реколта, цвят и много други фактори.

Исторически резултати

Професионални дегустационни съдии

Може би най-известният пример за сляпо тестване на професионални дегустатори на вино е споменатия вече Парижки Пакт /конкурса за вино, проведен през 1976 г./, където френските съдии оценяват на слепи дегустации вината от Франция и Калифорния. Против всички очаквания, калифорнийските вина превъзхождат френски вина според съдиите, което би било малко вероятно при несляпо състезание. Тези резултати бяха едновременно силно противоречиви и влиятелни. Събитието имаше революционно въздействие върху разширяването на производството и престижа на виното в Новия свят.Те също създадоха на французите ценен стимул да преразгледат традициите, които понякога са повече натрупвания на навик и целесъобразност, както и да преразгледат винените митове и легенди. Събитията са отразени в книгата "Париж" от Джордж М. Табер и изобразени в филма "Бутилка Шок" от 2008 г.

/следва/

roze

 

 zep

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Облачно, кратък дъжд
Температура: 5°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg