Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Д-р Стоян Дечев е новият член на бранд-комисията на Фестивала на Розето

sdАнна ДИНЕВА-ДУНДАКОВА

Самотният бръснар. Зад този странен артистичен псевдоним се крие един разностранен художник - живописец, карикатурист, калиграф, плакатист. Д-р Стоян Дечев е роден през 1959 г. в Смолян. Завършил е Художествената академия в София при проф. Ал. Поплилов и работи в областта на графичния дизайн, живописта, калиграфията. От 2000 г. е  хоноруван преподавател  в Националната  художествена академия. Асистент преподавател в катедра „Плакат и визуална комуникация“, дисциплина „Живопис“. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.

А новината с казанлъшки адрес е, че д-р Стоян Дечев е най-новия член на Бранд комисията на осмото издание на Националния конкурс за Розе „Златен Киликс 2018“.

tqД-р Дечев преподава на много места в различни времена. Участвал е в редица изложби в страната и чужбина. Носител на награди от конкурси за карикатура, плакат и знаци. Член е на Съюза на българските художници. Негови текстове са публикувани в списанията „Проглед“ и „Изкуство и критика“. Има самостоятелни изложби живопис, карикатура и калиграфия, както и над десет награди от конкурси за карикатура, плакат и запазени знаци.

От позицията си на артист – живописец, карикатурист, калиграф, плакатист - Стоян Дечев се прекланя и пред магията на писаното слово, насочвайки вниманието към „истинските практически проблеми в художествената практика“ и към безспорния факт, че „буквите не са само ежедневното одеяние на словото“, но и „най-трудното и най-резултатното изкуство в процеса на възпитание на човека”.

“Най-великото откритие на човека са буквите и писмеността. Те са базата, основата, фундаментът на човешката култура. Те са белегът на цивилизацията. Буквите са нашият живот” - твърди художникът.

„Искам да привлека вниманието ви върху трудностите в работата на художника, да ви поканя да откриете важното и значимото в обикновеното и семплото, да предизвикам вашето уважение към графиката на знаците, с които пишем, да ви припомня, че буквите са Изкуство. Уважавайте ги!" – призовава д-р Стоян Дечев с мъдростта на големия творец. И добавя - „Едно дете никога не бива да разбере, че вълшебното е истина, а възрастните трябва да знаят винаги, че истината е вълшебна.”

rwe

 

 

 

 zep

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Облачно, кратък дъжд
Температура: 5°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.0 m/s

Времето със sinoptik.bg