Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 1 юни е вернисажът на изложбата-конкурс „Мини Принт 2018“

petГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Вече шест години Художествена галерия – Казанлък приютява колекция от световно признати съвременни художници в класическите и експериментални графични техники. Благодарение на казанлъшкия художник-график Петър Бояджиев, който е идейният баща на „Мини Принт“, по време на Фестивала на розата почитателите на малката графика могат да видят наградените творби на автори от цял свят. Шестата международна изложба „Съвременна малка графика – Казанлък 2018“ ще бъде открита на 1 юни /петък/ от 18:30 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък и ще остане до 30 юни.

Петър Бояджиев от десетилетия живее и твори в далечна Канада, но родният Казанлък никога не е напускал ума и сърцето му. Създадената от него изложба-конкурс е международна по характер - с участие на графици от 40 страни от 6 континента; тя е и най-мащабната в сравнение с всички предишни издания на конкурса. Тази година в „Мини Принт“ участват 150 автори с над 400 творби. Събитието е очаквано с интерес по много причини, но най-вече затова, че в пълнота отразява състоянието на съвременната световна графика. Подбраните творби са предварително селектирани от международно жури, като по регламент журито се състои от лауреатите на миналогодишното издание, плюс организатора на конкурса. Самият Петър Бояджиев /Peter Boyadjieff/ е график с богата творческа биография, много международни награди и престижни участия. Негови графики, тези на съпругата му Даниела Зекина, както и на графиците от журито, също могат да се видят в изложбата извън конкурсната програма.

Да припомним, че навръх 24. май Бояджиев и Зекина откриха в Атина своя съвместна изложба под заглавието „Алегории & Музи“. Изявата им минава под знака на Българското председателство на ЕС.

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg