Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Признава световният винен гуру Даръл Джоузеф, който журира най-добрите български розета в Казанлък

darГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Името на Даръл Джоузеф е добре познато на професионалистите в сферата на виното. Роден в Охайо, известният винен специалист живее понастоящем във Виена.

А започва да пише за вината от Централна, Източна и Югоизточна Европа през 1995 година, след като професионалният му интерес е завладян от унгарските и австрийските вина. Оттогава неговите изследователски търсения и интереси се разширяват, за да включат Хърватия, Словения, Румъния, Сърбия, Македония, плюс Грузия, Армения и Русия. Дарел е член на съдийската комисия на най-престижния конкурс за вино Decanter World Wine Awards в Лондон и действащ член на журита в различни международни конкурси и изложения. Неговите талантливи статии редовно се публикуват от винени портали като Decanter, Wine Spectator, "Meininger's Wine Business International" и "Harpers Wine & Spirit".

Когато не пише, мистър Джоузеф като интригуващ лектор и медиатор провежда професионални дегустации на вино и семинари в международен мащаб. Даръл провежда майсторски класове за винените райони на Централна и Източна Европа и Кавказ на различни форуми за вина в Европа и Азия, както и на винарски клубове, винарски школи, фирми и частни клиенти в Европа. Два пъти е посещавал България и е дал най-високата оценка за българско вино на Decanter World Wine Awards 2011. С голям интерес изтъкнатият винен гуру Даръл Джоузеф прие да журира най-добрите български розета на осмото издание на Националния конкурс за вино Розе „Златен киликс 2018“ в Казанлък, организиран от сем. Анна и Мирослав Дундакови. С него разговаряме веднага след обявяването на вината лауреати в конкурса.

 

Какво Ви накара да извървите пътя от Щатите до Източна Европа, г-н Джоузеф?

-  Аз съм роден в Йънгс таун, Охайо, който минава за металургичната столица на Щатите. Любопитно е, че още отпреди 100 години моят дядо създава семеен бизнес за безалкохолни напитки. Като дете живеех сред тези безалкохолни океани във фирмата ни „Star Bottling Ohio“ без да имам някаква идея, че в зрялата си възраст ще се занимавам с вино… Като младеж учих в Бостънския университет; след това работих в Бостън и Ню Йорк, преди да се преместя преди 30 години в Европа.

 

А как насочихте професионалния си интерес като журналист към виното?

-  След като се установих във Виена, тогава се случи и срещата ми с австрийските вина. После попаднах и на унгарските вина от областта Токай, които ме впечатлиха силно. И така започнах да се запознавам полека-лека с основните положения във винената култура. Завърших специални курсове в Лондон в областта на виното и така се преориентирах към областта на винената журналистика. С това започнаха моите винени приключения – първо от Австрия и Унгария, после в Хърватия и Словения, Румъния, Сърбия, Македония… в Русия, Армения, Грузия…     

 

Кога стъпихте за пръв път на българска земя?

- О, аз имах необичайни преживявания тук, в България, когато преди 13 години пристигнах за пръв път. Тогава имах незабравимо пътуване из района на Мелник…

 

Какви качества трябва да притежава един човек, за да стане успешен дегустатор и оценител на вина?

-  Нужни са добър нос и добър език… за да усеща и разпознава ароматите и вкусовете. Това е първото и най-важното. После трябва да можеш да обработиш тази информация в мозъка си. И да се учиш през годините. Тогава ставаш винен специалист. 

 

А може ли един винен дегустатор да си позволи лукса просто да се наслади на едно хубаво вино? В смисъл – този вече придобит рефлекс да дегустираш, за да оценяваш не убива ли удоволствието от виното?

- Да, разбира се. Макар че в първия момент не преставам да мисля за структурата, баланса и хармонията на вкуса и ароматите. Но в следващия момент си представям как бих го опитал, ако съм обикновен посетител на ресторант. Затова, когато отида на ресторант се старая не толкова да анализирам виното, а просто да му се насладя…

 

Имате ли пристрастия към определен тип вина – бели, червени, розе?

-  Не, харесвам всяко едно вино заради индивидуалните му качества. В този смисъл харесвам хубави пенливи вина, бели, розета, червени, десертни вина. Харесвам всички стилове. Ключът е в качеството.

 

Кое вино за Вас е лицето на България?

-  Интересно е, че задавате този въпрос. В България има много интересни местни сортове, а и българската винена индустрия търпи постоянно възходящо развитие. Но първото, което ми идва наум като сорт и стил е маврудът.

 

Какво е мнението Ви за стила розе?

-  Розето си има собствено място, защото е подходящо за всички сезони. През последните 10 години розетата стават все по-популярни по целия свят. Професионалистите в бранша също се отнасят сериозно към розето.

 

Какви са впечатленията Ви от Казанлък, мистър Джоузеф? Все пак, в сравнение с Виена…

-   Аз пътувам много из Източна Европа и се чувствам отлично. Моите впечатления от Казанлък са много добри, един спретнат средно голям град, в който хората са много гостоприемни.

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg