Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Жителите на Стара Загора и Казанлък могат да подкрепят искането в някой от православните храмове

svГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

По предложение на казанлъшки партийни велможи, с указ през 1951 година връх Свети Никола е преименуван на „Столетов връх”, а през 1977 същият получава името връх Шипка.

По този начин от 1977 г. се установяват два върха с едно и също име Шипка на разстояние само от един километър помежду им. Единият - старият „Св. Никола" - е с височина 1326 м., а другият, отстоящ на около 1000 м. на север-северозапад от него, който винаги се е наричал Шипка, е висок 1232 м. Тогава никой не предвижда затрудненията, които ще последват от последното преименуване, въвеждащо дублиране на имената на двата исторически върха. Днес с името Шипка се свързва най-често този връх, на който се намира Паметникът на свободата, носил до преди няколко десетилетия името „Св. Никола". Само малка част от посетителите на тези исторически места знаят за съседния връх Шипка, който през 1877 г. е включен в главната отбранителна позиция, на който е бил Командният пункт на ген. Н. Столетов и където са се разиграли не по-малко драматични и героични събития през лятото и есента на 1877 година.

Всички тези перипетии лягат в основата на историческото изследване на казанлъчанина проф. д-р Петко Ст. Петков, озаглавено "Книга за върховете "Свети Никола" и "Шипка"". Книгата вече бе представена при голям интерес в Казанлък и Стара Загора. А на 21. юни предстои нейната премиера и в София, на която са поканени редица светила на българската историческа наука и видни общественици. Според замисъла на проф. Петков, тогава в Президентството ще бъде внесено официално искане за възстановяването на историческата истина. В подкрепа на тази петиция в момента текат подписки в Кюстендил, Велико Търново, Габрово, Плевен и други градове. Желаещите да подкрепят подписката в Стара Загора и Казанлък могат да го сторят, ако отидат до някой от православните храмове до 14. юни. Глас народен, глас Божий!

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Променлива облачност
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg