Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Известният казанлъшки фолклорист е създал 54 фолклорни формации в Долината на розите

folkГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Приключи третото издание на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“, което събра над 1500 участници от повече от 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители

от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка, Добруджа и Родопска. Като продължител на делото на известния фолклорист Димитър Гайдаров и за съхранение на традициите във фолклора с почетен плакет бе удостоен Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ при Народно читалище „ Искра – 2000“ – Казанлък. Участията в в програмата бяха оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът, е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България. Роден през 1906 година, той основава фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“, които радват публиката с красиви народни танци и днес. Димитър Гайдаров е създател на музикални школи за народни инструменти и народно пеене в Казанлък, както и на 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в Долината на розите. Освен музикант и диригент, той е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки, запазени от поколенията любители на българската народна музика.

Организатори на НФК „Димитър Гайдаров“ са Община Казанлък, АМТИИ – Пловдив, НЧ „Възродена Искра“ и ФА „Гъдулица“.

 

 

 

 

 

   Fluida

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -3°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg