Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

По време на социализма авторката скандализира закостенялите нрави с актови снимки

loteГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Тази вечер в казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства се открива изложбата „Корени“ на една от легендите на българската фотография. Лоте Михайлова е художник – фотограф, родена е през 1925 година.

След 9 септември 1944 за първи път актова снимка на Лоте Михайлова е изложена в изложбен салон през 1963 година. „За пръв път на фотоизложба бе представена актова фотография, но снимката „Акт“ на Лоте Михайлова бе отхвърлена като аморална и упадъчна и това скандализира участниците“, пише свидетелят на събитието Петър Боев. Но бунтът завършва с победа на новаторите. Снимката „Акт“ не само е допусната, но и е наградена със златен медал.

Лоте Михайлова работи дълго в „Българска кинематография“, а по-късно в агенция „София прес“. Член е на Фотографска Академия в София. Получила е многобройни награди, включително и два златни медала на „Снимка на седмицата“ в Мюнхен през 1973. От 1999 г. фотографката живее в гр. Марбург, Германия. Умира през 2015 година.

Събитието в Казанлък е част от програмата на Европейския месец на фотографията, чието 9-о издание се организира от Българска Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“. Изложбата "Корени" ще остане до края на месеца в Казанлък.

 

 

 zep

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Облачно, кратък дъжд
Температура: 5°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.6 m/s

Времето със sinoptik.bg