Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Или за последователната непоследователност на БСП

vizИван ВЕЛЧЕВ

       На 21. юли т.г., на Национално съвещание БСП представи своята „Визия за България”, която аз ще наричам Визия. Казвам ”представи”, а не „прие”, защото след обсъждане този документ ще бъде приет от партиен Конгрес.  Присъствах на първото обсъждане на Визията в родния ми Велинград от група депутати, начело със Славчо Велков, в което участва и казанлъшката депутатка Донка Симеонова. Нито един човек в залата не беше чел Визията! Повтарям: нито един!

         Шепа бяха и хората, които въобще знаеха какво е това „визия”. За тях беше някаква програма, в която те искаха да видят и защо дупката на улицата им не е запълнена. Обсъждането беше в стил ”Аз не съм чел книгата, но тя /не/ ми харесва”. Не виня никого! Това беше само ден след националното съвещание, а Визията тогава не можеше да се намери нито в книжен, нито в електронен вариант! Но съм абсолютно сигурен , че така са минавали /и още минават/ голяма част от обсъжданията из цяла България!

       По редица причини съм изучавал доста добре т.нар.”стратегическо планиране” и даже съм го преподавал като учител в СУ ”Екзарх Антим I” в Казанлък. Всички наши ученици от онези, професионалните мениджърски паралелки, завършваха обучението си със защита на предварително подготвен бизнес-план, първата част на който задължително е визия и мисия на фирмата!

        За съжаление, хората които представят Визията из страната, а и по медиите, не обясняват още в началото що за животно е това „визия”. Някои от тях се задоволяват да кажат, че това не било ”бюджет”, но е много по-важно да кажат какво е! В най-общия смисъл, визията е образна представа за бъдещото развитие и състояние на една организация, в т.ч. и на държава! Както вече казах, тя е първият елемент на една стратегическа програма, каквато очевидно БСП ще подготви и приеме, когато и ако има готовност за това. Именно в нея БСП трябва да конкретизира КАК ще достигне целите на Визията, с какви ресурси, в какви срокове и т.н.

             За разлика обаче от един бизнес-план, който най-често е документ пред финансова институция, Визията на БСП е ПОЛИТИЧЕСКА! Тя има за цел да очертае бъдещото състояние на България и да ПРИОБЩИ към себе си обикновени граждани, а не само социалисти! И затова още в началото искам да заявя, че в този си вид, според мен тя звучи доста сухо, като бизнес-план, с немалко неизяснени понятия, общи пожелания и констатации и е неразбираема за хората! За съжаление, Визията звучи доста сухо, с немалко неизяснени понятия, неразбираема за тези хора, за които уж е адресирана, доста разхвърляна, без акценти, с общи констатации и пожелания от типа ”трябва да…”! Или както сполучливо я охарактеризира проф. Андрей Пантев: „красива фразеология”!

              Според мен, Визията трябва да бъде много по-емоционална, вдъхновяваща, с разбираеми и разпознаваеми изрази и заслужаваща доверието на хиляди различни хора!

           Всяко представяне на Визията започва с една и съща опорна точка:

„Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ,

а алтернатива на системата”?!

От тази „крилата мисъл” следват умозаключения и въпроси:

-         Когато се използва понятието „система”, трябва да се каже и нейното съдържание - това е множество от обекти и връзки между тях, които се разглеждат като едно цяло. Излиза, че ГЕРБ не са част от системата. Възниква въпросът: от извънземни ли се състои тази пуста система, на която БСП предлага алтернатива?

             Нещо повече – ежедневно, в парламента, в пресконференции, в медии и на партийни форуми БСП громи именно ГЕРБ за състоянието в страната! Никой вече не говори например за СДС?! Дори на Бузлуджа, ГЕРБ бяха наречени „шайка” лично от Нинова! Громи се само това в последните 10 години, а именно през тях управлява ГЕРБ!

               А в отговор на огромния брой участващи на събора на Бузлуджа, Борисов каза, че е достатъчно да изкара ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ и тя ще бъде много повече! И е абсолютно прав! Тя е огромна и Борисов гледа на нея като на собственост, защото тя е ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА!

           Няма съмнение, че системата – това е ГЕРБ!

            Всякаква политкоректност и завоалирани изрази са недопустими !

                   A la guerre comme à la guerre! /На война като на война!/

-         Но излиза, че БСП не е била част от системата през тези 29 години.

Някои от тях и сега казват: ние НЕ СМЕ В УПРАВЛЕНИЕТО?! Само че искам да им кажа следното: по конституция България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА! От десетките и стотици български партии има само 2 /две/, които през тези 29 години без прекъсване са били в парламента: БСП и ДПС! А всеки един депутат има право на законодателна инициатива. Всеки петък има т. нар. ”парламентарен контрол”, който е форма за контрол на законодателната власт над изпълнителната. БСП избра президент. Всеки ден нейни депутати се хвалят как са успели да ПРОМЕНЯТ някакво решение или закон.

         Така че, извинете, но самото участие в парламента е участие в УПРАВЛЕНИЕТО на страната! Съвсем друг е въпросът, че БСП няма МНОЗИНСТВО в парламента.

       Така че, ако системата е така лоша, както сочи БСП, няма съмнение че голяма „заслуга„ за това има и БСП, която управлява 3 пъти /Виденов, Станишев и Орешарски/ и малко скрито при НДСВ!

Недопустимо е да се издига лозунг „Пълна смяна на системата” /или

сходни на него/ по следните съображения:

-         Това е лозунгът на СДС от ранния му период! На всеки втори

плакат на СДС пишеше „Незабавна смяна на системата!”

-         Не искам пък да навлизам в теоретични спорове какво е СИСТЕМА, но смяна на съществуваща ОБЩЕСТВЕНА, ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА може да стане или чрез РЕВОЛЮЦИЯ, или чрез НОВА КОНСТИТУЦИЯ, както стана през 1991 година! Но за нова конституция във Визията въобще не се говори! Тогава?

                Конституцията от 1991 въведе: многопартийност, пазарна икономика, частна собственост, капитализъм.

Точно КОЕ от това БСП иска да смени?

                 Щедро се изсипват приказки за „демонтаж на паралелната държава”, но няма нищо конкретно в тази посока. Вече говорих и за „приноса” на БСП в полагане на основите на тази „паралелна държава”. Да не забравяме и КОЙ гласува за Делян Пеевски!

                   Не ми импонират и част от хората, които представят Визията. Няколко пъти гледах по ТВ Петър Кънев. Не казвам нищо лошо срещу него, но все пак имаме КОНКРЕТНА ВИЗИЯ, с конкретни ФУНДАМЕНТИ, част от които са: „повече държава” и данъчна промяна!

                   Петър Кънев е БИЗНЕСМЕН от гражданската квота, и то ЕДЪР БИЗНЕСМЕН! Оборотът на основната му фирма - печатница ”Демекс” е около 60 млн. лева, чистата му печалба е около 6 млн. лева и е платил около 600 хил. лв. корпоративен /плосък/ данък! Но ако данъкът не беше плосък, а прогресивен, както беше преди 2007 година, за този оборот той щеше да плати около 1,6 млн. лева данък! Т.е. само заради тази ”екстра” - плоския данък, Петър Кънев всяка година слага в джоба си около 1 млн. лева ПОВЕЧЕ! А за 10 години?

               Нещо повече, Петър Кънев и Петър Димитров бяха най-върлите привърженици на плоския данък в тройната коалиция! Спрямо тях десните икономисти по света и у нас изглеждат като Карл Маркс!

 Е, кой тогава ще повярва, че сега Петър Кънев

искрено желае ”повече държава” и прогресивен данък?

                 Това е все едно Румен Овчаров да се провикне: ”Искам повече държава в енергетиката”, като се знае, че съпругата му продава ток като частна фирма! Това се отнася и за още много деятели на БСП, които имат едър бизнес, в т.ч. фотоволтаици и ветрогенератори!

               Професор А. Пантев беше убийствено точен: ”Не може милионер до милионера, мила моя майнольо, да ми говорят против бедността!”

               Някои БСП-дейци побързаха да обявят Визията като „иновационна”. Истината е, че в нея няма нищо иновационно, тя е съвкупност от множество текстове, извадени от програми на БСП в последните години, поизтупани от праха обещания, които никога не са били изпълнявани и такива, по които БСП е имала съвсем противоположно мнение само преди години! Те умишлено забравят първата стратегическа програма на БСП от 1994: ”Нови времена, Нова България, Нова БСП„ , на която никой и досега не е направил отчет за изпълненото, за положителните и отрицателни неща в нея. Тя беше приета с вътрешнопартиен референдум, беше наистина иновационна, защото тогава никой не знаеше какво е частна собственост, приватизация, безработица, нямаше още компютри… В тази програма БСП се обявяваше за „все по-прогресивен данък”…

             Да припомня, че именно с тази програма през 1994 година БСП спечели на изборите 2 258 212 гласа и абсолютно мнозинство от 125 места в парламента, и то без коалиции с ДПС! Независимо от това, през 1997 БСП беше свалена от власт.

                 През 2008 БСП прие друга стратегическа програма:”ЗА БЪЛГАРИЯ – свободни граждани - справедлива държава - солидарно общество“. Ще цитирам само един пасаж от нея: „Но ние отхвърляме разбирането, че “плоският данък” и фискалните рестрикции създават по-голяма справедливост и солидарност. Напротив – смятаме, че независимо от корективи и компенсации, те продължават да задълбочават социалната диференциация и поляризация, ограничават ресурсите на държавата и общините за активна социална политика, за достъпни публични услуги”…   Е да де, но плоският данък все още си стои…

           Сегашното ръководство на БСП-Казанлък, преди години с телешки възторг подкрепи въвеждането на плоския данък и на идиотския принцип ”парите вървят с ученика”. Сега със същият възторг същите хора ме агитират за противното!

           Дали някой им вярва?

            БСП е най-постоянна в своето… НЕПОСТОЯНСТВО

           Ето защо, въпросът за категоричността на БСП в изпълнение на тази визия е много по-важен от самата Визия! БСП не може вече да си позволи да се „оправдава” за неизпълнението на свои програмни ангажименти с коалиционни партньори, международно положение, капризите на времето и т.н. Предлагам, в речта на Нинова на предстоящия Конгрес, на който ще се приеме Визията, да има изричен текст в следния смисъл ”БСП НИКОГА няма да отстъпи от следните свои ангажименти: 1  …… 2….. и т.н.” Това трябва да прозвучи силно и ясно в залата!            

           В увода се прави плах опит да се анализира целия преход и особено периода от членството на България в ЕС. Това е направено много неубедително, не се разкриват причините за тежкия преход, за приватизацията и т.н. Говори се за „грешки”, но истината е различна - всичко това се направи умишлено, целенасочено, като в този процес безспорно са участвали и видни дейци на БСП с известни имена! Няма никакъв анализ на тежкото бреме от плоския данък, а дори и в момента някои видни БСП-дейци плещят глупости от типа, че той бил „изиграл своята роля”?! Ами както е известно, в театъра има положителни, но има и отрицателни роли бе, драги другари! Точно каква роля изигра любимият ви плосък данък? Преди година проф. Румен Гечев разпердушини тези псевдолеви „плоски” социалисти!

         Само преди година, лично Нинова настояваше за ЦЯЛОСТНА РЕВИЗИЯ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА! Във Визията няма и дума за това?! Как така преди година това беше актуално, а сега не е?

         Според мен, този анализ или трябва да е много по-остър, или да го няма!

         Аз не приемам един от основните фундаменти на Визията, а именно: „Повече държава там и тогава, където и когато това е необходимо”?!

         В този си вид, с тези служители, държавата е мразена от мнозинството българи. Посещението на държавни и общински институции често е свързано с унижения на гражданите. Известно е, че държавната администрация продължава да бъде хранилка за партийни кадри без образование, опит и необходимата отговорност, т. нар. ”калинки”.

         Ние видяхме какво прави същата Държава с Десислава Иванчева!

         Какво означава ”Повече държава”?! Аз не желая „повече от ТАКАВА ДЪРЖАВА”!

След като се говори за „ефективността на администрацията”, на първо място трябва да се предявят строги изисквания към държавните служители, в т.ч. и при техния подбор! Предлагам следния текст:

 Въвеждане на т.нар. ”регресен иск” към държавни служители, причинили виновно вреди и щети на държавата.

Държавен служител, към който е предявен регресен иск, да не може да се кандидатира за народен представител или общински съветник, или автоматично да му се отнема това право.

Известно е, че срещу България има голям брой дела от граждани в международния съд в Страсбург и всяка година тя плаща десетки хиляди евра обезщетения. Те обаче се плащат от бюджета, т.е. ние, невинните граждани плащаме за зулумите на конкретни лица, като някои от тях са рекордьори, но те не само не плащат и стотинка, ощетяват и бюджета, но това дори не се отразява на тяхната кариера! Т.е. за виновните лица това няма НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ. Единственият начин за пресичане или поне минимизиране на тази порочна практика, е въвеждане на регресния иск като императивна норма в закона! Защото ако това го има, някои известни личности ще ходят със скъсани панталони като Чарли Чаплин!

Според мен на тези лица трябва да им се отнеме и правото да бъдат народни избраници! Съгласно конституцията, народен представител не може да бъде лице, което изтърпява присъда ”лишаване от свобода”. Но такава присъда може да изтърпява при определени обстоятелства и лице, което е карало пияно с над 1,2 промила, но без да е причинило ПТП или вреда на държавата! Тогава откъде-накъде лице, заради което България е осъдена в Страсбург и е ощетило държавния бюджет, да може да бъде народен представител?

                  На стр.4 е заявено: „Държавата задължително трябва да присъства в: енергетика, инфраструктура, здравеопазване, образование, вътрешен ред и сигурност”? Че нали държавата и сега присъства, и то как присъства там! И къде най-много се краде, ако не в тези отрасли, които са най-критикуваните и проблемни ?! Очевидно, изразът трябва да се промени в посока „Решителна промяна на участието на държавата в….”

               БСП не предлага и генерална реформа в правосъдието, а някакви козметики в една прогнила система, без реформирането на която е невъзможно качествено образование, здравеопазване, ефективна икономика… Правото на собственост не е гарантирано, а бизнесът - интересен за крадене от мутри, близки до властта.

       БСП трябва да поеме ангажимент, че веднага ще коригира закона, ако въпреки ветото на Президента съдебните такси за обжалване по административни дела бъдат драстично завишени!

             Как така ще има „повече държава”, а през държавата ще продължат да преминават пряко 40% от БВП? Кое точно е „повечето”?

       Считам формулировката „От борба с корупцията към създаване на недопускащи корупция условия” за една от най-сполучливите във Визията, бих казал дори РЕВОЛЮЦИОННА! Това означава усилията и средствата да се насочат към ПРЕВЕНЦИЯТА, вместо към специализирани органи, което само по себе си е великолепно! Много е важно как това ще бъде материализирано в Програмата!

             Не съм сигурен, че трябва да е приоритет „политика по ДОХОДИТЕ”! Това е удобно за нашите опоненти. Да вземем например пенсиите. От 1. юли те бяха повишени с 3,8%, но паралелно с тях се повишиха едновременно цените на тока, парното, хляба и др. стоки от първа необходимост! Т.е. доходите се повишиха, но тяхната ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ падна! Ето защо за мен определяща е политиката по ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА ДОХОДИТЕ, защото хората усещат именно това: КАКВО и КОЛКО може да се купи с определени доходи! Иначе във Венецуела всички са милиардери!

             Не приемам пак да има преференции за чуждите инвестиции, индустриалните зони! Така държавата ни става много силно зависима от чужди икономически интереси! Ако за началото на прехода през 90-те години това беше логично, сега трябва да има равнопоставеност и баланс между дяла на чуждите компании (производствени, финансови, за услуги) и такива с преобладаващ национален, местен капитал.

               Българите сами трябва да създаваме “нови и с висока добавена стойност производства“! Тъй като първото ми висше образование е машинен инженер по хидравлика и съм работил в реалния индустриален сектор, основен е следният акцент във Визията: „Наша цел е създаване на Български иновационен индустриален модел, основаващ се на прилагане на интегрирана политика между отделните сектори с цел повишаване на равнището на образованието, на науката, на технологиите и иновациите”.

На база на конкурентните предимства в България, трябва да се определят именно тези сектори, които следва да се развиват с предимство! Да припомня, че в условията на световната криза, големите страни, освен в банките, инвестираха в АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО, и то неслучайно!

Ще дам примери от преди 1989 година. България беше най-големият производител на кари в света! В карите се вгражда и много хидравлика, ел.мотори, гуми, тежести, свързващи елементи и т.н. така се развиха цели отрасли, в т.ч. и хидравликата, в която аз съм работил.Те пък от своя страна развиваха производството на метали, а оттам и на рудодобива, т.е. на ПЪРВОЕШЕЛОННИТЕ отрасли! Това беше идеалният пример! По същия начин се разви и производството на камиони в „Мадара” - Шумен, металообработващите машини и т.н.

Тези конкурентни отрасли трябва да са основните, защото само покрай тях може да се развиват малките и средни предприятия, които са кооперирани с тях! Пример за това е казанлъшкият „Арсенал”. Това не означава, че ще се „наливат” държавни пари, но държавата задължително може и трябва да съдейства с маркетингови проучвания, преференциално кредитиране от държавни финансови институции, обучение на кадри и т.н.

Друг е въпросът, дали с тези сектори ще се развият и всички региони. Затова не разбирам КОЙ И КАК определи в кои региони кои отрасли следва да се развиват? Това е по-скоро СНИМКА на сегашното състояние по регионите, но не и задължително БЪДЕЩЕТО, което ще е след 5, 10 и повече години, за колкото е визията! Т.е. във визията ,която е обща, трябва да се запише, че в регионите ще се развиват тези отрасли, в които те имат своите специфични КОНКУРЕНТНИ ПРЕДИМСТВА! Само в бъдеща програма нещата може да се конкретизират, но динамиката ще бъде много голяма, защото световната икономика е много динамична.

                 Предлагам, освен другите мерки и в съчетание с тях, да се предвиди и гратисен данъчен период в определени случаи.

На стр.12, изразът “Намаляване ставките на ДДС за основните храни и лекарства”, да се замени с: ”Постепенно въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за стоките, в зависимост от тяхната пазарна чувствителност/ еластичност/ и социална значимост, като се започне с лекарствата и храните.” България има единна ставка от 20% за ДДС за ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ, с малки изключения за туризма и хазарта! Преди въвеждане на ДДС имаше ДО /данък оборот/, който беше диференциран според еластичността на стоката. Т.е. има стоки, които могат да понесат по-висок ДДС /това са стоките за лукс: телевизори, мебели, коли и т.н/. Същевременно има други стоки, при които промяна на цената веднага се отразява на количеството на покупките и това са стоките от първа необходимост за хората със скромни доходи – лекарства, някои храни и т.н. Има и социално значими стоки като учебниците например. Само с намаляване на ДДС за някои стоки проблемът няма да се реши. При диференцирана ставка за всички стоки, масата на общия ДДС в бюджета НЯМА ДА СЕ НАМАЛИ!

               Изразът „Въвеждане на прогресивно данъчно облагане” е много общ! Това само за личните доходи ли се отнася, за корпоративния данък или за двете? Знам, че визията е консултирана от проф. Джоузеф Стиглиц - нобелов лауреат по икономика. А именно той е един от най-върлите противници на плоския данък! Но във Визията по нищо не личи тази негова категоричност?! По света има много различни системи на прогресивно облагане, ние точно каква ще приемем?За мен трябва да се посочат минималните и максимални ставки на корпоративния данък – за минималните и максимални печалби!

             В израза „Въвеждане на диференцирани ставки на данък печалба с преференциални ниски или нулеви нива за областите на икономиката, които са национален приоритет”, да се добави „и/или гратисен данъчен период”!

           Най-фрапираща е непоследователността на БСП в сектор „Енергетика”, където няма и дума за АЕЦ! След проведен референдум и всекидневни общи приказки за строеж на нова АЕЦ, във Визията няма и една дума? Случайност?

             В сектор „ТУРИЗЪМ”, според мен трябва да се премахне като критерий за качеството на туризма БРОЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ и да е въведе само ”приходи от чужди туристи”!   Приоритетно трябва да се развива туризмът за ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ЧУЖДИ ТУРИСТИ, защото сега не е така, в т.ч. и с руските!

            Приемам като концепция „Развитие на СПА-туризма като мярка за удължаване на туристическия сезон”, но това трябва да се КОНКРЕТИЗИРА! За тази цел държавата приоритетно да инвестира в СПА-центровете /като Велинград/, с цел решително подобряване на тяхната инфраструктура, екология, развлечения и култура, с цел привличане на повече и по-платежоспособни туристи! Необходима е решителна промяна в данъчното облагане, защото огромната част от фирми от София имат хотели в СПА-центрове, но плащат общ данък в София! В тези градове те плащат само местни данъци и курортна такса, които са много скромни и не позволяват на общините да правят необходимите инвестиции! Не е справедливо една фирма да ползва огромна част от местните ресурси: материали, минерална вода, кадри, транспорт, инфраструктура и т.н., а да плаща мизерни пари в общинската хазна!

Категорично общи и неясни са следните текстове: „Пенсионна реформа, целяща повишаване на адекватността на пенсиите и увеличаване на приходите в Бюджета на ДОО” и „Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 г.”

Какво значи „адекватни” и кои ще са критериите за това? Според Управляващите, те и сега са „адекватни”! По какви критерии ще се преизчисляват пенсиите?

Трябва да се въведе железен критерий и за двете: минималните пенсии за пълен осигурителен стаж да бъдат не по-малко от 3 пъти по-големи от пенсиите за минимален или никакъв стаж! Защото не е справедливо /нали БСП говори за „справедливост”?/ човек, който е работил 35, 40 или повече години, осигурявал се е винаги, да получава пенсия, която е сравнима с тази на човек, който почти не е работил! Ето защо във Визията ясно трябва да се запише: ” БСП възприема пенсията като отложено плащане за предварително положен честен труд, а не като социално подаяние!” За да се осъществи това обаче, трябва да се повишат доходите, върху които се плаща ДОО, да се спре порочната практика работодатели официално да плащат МРЗ и осигуровки върху нея, а да доплащат „на ръка” възнаграждение! Не е нормално около 60% от пенсиите да се плащат не от НОИ, а от бюджета - нещо, което го няма по света!

                     Ако казах много добри думи за превенцията за корупцията, тук съм много огорчен, че не се въвежда ПРОФИЛАКТИКАТА като основен акцент и на нашето здравеопазване, както е в развитите страни! На практика БСП запазва именно СЪЩЕСТВУВАЩАТА ПОРОЧНА система в здравеопазването, като в 80% от текстовете се говори за пари в съществуващата продънена и нереформирана система!

           Какво означава предложението държавните лечебни заведения да не са търговски дружества? А другите лечебни заведения? Принципът би трябвало да бъде друг – всички, които ползват обществения ресурс от НЗОК, да нямат търговски статут, т.е. да не могат да формират печалба“.

           Аз смятам, че парите за здравеопазване съвсем не са малко и възлизат на около 8,2 -8,3% от БВП, което е европейски стандарт! Проблемът е, че се използват главно за лекарства, заради мафията в тази област! Категорично да се запише: „Премахване или минимизиране на порочната практика над 50% от здравните услуги да се доплащат от гражданите”.

       За мен е абсолютно непонятно какви са тези регионални здравни холдинги и с какво те ще допринесат за по-високо качество? Искам да кажа, че отлично знам какво е „холдинг”, но става въпрос за нещо непознато!

         Абсурден е и изразът:” Обединяване на медицинската наука с медицинското обучение и медицинската практика. Преразглеждане на автономията на медицинските ВУЗ-ове и научни звена с цел подчиняването им на държавната политика по отношение здравето на нацията” ??!! Т.е. ние признаваме, че днес автономията на медицинските ВУЗ-ове пречи на държавната политика ли? Ами останалите ВУЗ-ове? Освен медицинските, всичките ли работят в ущърб на държавната политика?

Излиза, че дори и ДЪРЖАВНОТО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ не отговаря на ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА, а ние говорим за ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА? Ние имаме едно много добро висше медицинско образование, но е известно, че огромната част от завършилите лекари и медицински сестри напускат България! Ето защо предлагам да се запише „въвеждане на договор със студенти, приети по държавна поръчка в медицински университети, според който те са задължени да работят ……….. години в България! В противен случай да заплащат разходите за обучението им”!

Предлагам към списъка на фондовете да се добави: ”Фонд за обществените библиотеки”. Председател съм на т. нар. ”Обществен съвет” на казанлъшката библиотека и знам нещата подробно. Бяхме разработили проект на Закон за финансиране на обществените библиотеки, на база на европейския опит и най-вече този на Финландия! Изпратихме този проект до Сдружението на общините, оттам - в Министерство на културата и… дотам!

           Подкрепям увеличение на дела от БВП за образование на 5%, но нека не се забравя, че през 2005 година БСП обеща 5,8% и никога не го изпълни!

         Учудвам се, че не е предвидено и отпадане на ДДС върху учебниците!

         Предлагам въвеждане на ожесточени, тройни наказания за полицаи, магистрати, митничари и др., участвали в престъпни групи и схеми.

           В заключение: убеден съм, че БСП се нуждае от нова стратегическа програма, което означава и нова Визия за нея! Но не точно и от тази Визия, от която личи последователната непоследователност на БСП през изминалите 29 години и която едва ли ще ”грабне” хората!

 

 

 

 

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg