Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Проф. Олга Младенова ще проучи ръкописен дамаскин от 19. век

rukГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Общинска библиотека "Искра" е най-мащабното книгохранилище на територията на община Казанлък, съхраняващо и популяризиращо разнообразието на книжовното наследие.

Богатството от колекции във фонда на библиотеката отдавна е признато от научните среди и е повод за гордост за казанлъчани. Учени от цял свят проявяват интерес и правят своите проучвания, което е световна атестация за нашия град като средище на духовността. За последните 5 години отделни колекции от фонда „Редки и ценни издания“ са били обект на внимание за специалисти от САЩ, Русия, Гърция и Атон, България, Израел, Македония, Чехия, Сърбия и другаде. Утре в Града на розите пристига и един учен от Канада, който има намерения да работи с един от редките ръкописи от фонда на библиотека „Искра“.

„Преди ден получихме писмо от директора на Института за литература при БАН - доц. Елка Трайкова, в което тя отправя молба да разрешим на проф. Олга Младенова от Университета в Калгари да работи с колекцията от ръкописи на ОБ "Искра"“, споделя Анна Кожухарова, директор на казанлъшката библиотека.

Особен интерес за изследователката представлява ръкописен дамаскин от 19. век. За нуждите на своето сравнително изследване за съдържанието и езика на тези книжовни сборници. Ръкописът е сборник от дамаскинарски тип, писан на кирилица в началото на 19. век, с непоследователен църковнославянски правопис. Проф. Младенова е един от малкото учени българисти извън страната, който се занимава със забележителен успех с историята на българския език и българската литература през епохата на прехода от Средновековието към Новото време.

 

----------------------------------

Използваната снимка е илюстративна

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Слънчево
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg