Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Започва процедура по учредяване на организация за управление на района

sevtГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес в Община Казанлък се състоя среща за сформиране на Учредителен комитет за създаване на Организация за управление на туристически район „Долина на розите“ с център Казанлък. След първата по рода си среща

под домакинството на нашия град предстои подаване на документи в Министерството на туризма за откриване на процедура за учредяване на Организация за управление на туристическия район. Началото предстои да бъде поставено с нарочна заповед на Министъра на туризма, след което ще бъде свикано Учредително събрание, с домакин Община Казанлък. Според Закона за туризма, процесът продължава с предприемане на стъпки за вписване на Организацията за управление на туристически район „Долина на розите“ в Националния туристически регистър. В него фигурират едва 3 туристически района в страната, други 3 са в процедура за вписване.

„Долина на розите“ е сред първите туристически райони в страната, предприели действия в посока на своето учредяване, съгласно приетите промени в Закона за туризма през 2013 година, който разделя страната на 9 туристически района и посочва техните туристически центрове. Обновената Туристическа карта на България обединява в „Долина на розите“ 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

Според основната и разширена специализация на туристическите райони, „Долина на розите“ ще бъде с фокус върху здравния и културен туризъм: Балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

Законовите промени целят засилване на конкурентоспособността по места, отличаване на характерния туристически облик за съответния регион, популяризиране и привличане на повече туристи както на вътрешния, така и на международния пазар.

 

Контакти >

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Предимно ясно
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg