Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Представят утре в Казанлък сборника „Държавна сигурност и протестантските деноминации и религиозни секти“

dunГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Комисията по досиетата представя в Казанлък 43-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“. Дебелият том е събрал документи, касаещи дейността на Държавна сигурност сред вероизповеданията; настоящият сборник е трета част, която е посветена протестантските деноминации и религиозни секти

в НРБ през периода 1944 – 1991 година.

Премиерата е утре, 10. Октомври /сряда/ на обед от 12 часа в Музей „Чудомир“. Сборникът ще бъде представен от журналистката с казанлъшки корени Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата от нейното създаване. При подредбата на документите в този том е използван тематично хронологическият подход. Тематично те са обособени в два раздела, като всеки един е разделен на няколко подтеми. Първата част на сборника включва общи документи, отнасящи се за протестантските деноминации „Славянска мисия”, „Мисия за евангелизиране комунистическите страни”, „Божия църква”, „Адвентисти от седмия ден”, адвентисти-реформатори, баптисти, конгрешани, методисти, петдесятници и тинчевисти.

Втората част от сборника включва документи за различните секти и религиозни деноминации като „Бяло братство“ – дъновисти, „Устабашев”, „Библията говори”, ИСКОН /кришнари/, йеховисти, „Роза-кръст”, мормони и други.

Документите в сборника са 155 на брой, а включените в разширения електронен вариант (на DVD) – са 248, като подборът е направен от над 490 архивни единици и от над 40 литерни дела, повечето от тях многотомни.

Една бегла разходка из обемистия сборник показва едни от характерните методи за действие на ДС – чрез компромати.

„В началото на 1953 год. бе вербован за агент с псевдоним „Дряновски“. За вербовката беше създаден компроматериал, като чрез комбинация бе внедрен агент „Жана“ /при дъновистите – б.а./ и в последствие бяха заснимани в полов акт. При вербовката Дряновски направи признания и страхувайки се да не бъде компроментиран пред семейството си и особено пред сектата за неморалната му дейност прие сътрудничество при големи обещания за работа с ДС.“

После, обаче, агент Дряновски започва да шикалкави. Затова водещият ст. лейт. Н. Съйков предлага де се вземат следните мерки:

„1. В салона, където чете беседи Дряновски ще се пустнат 5-6 снимки с една и съща поза, преди още да се съберат слушателите.

2. След 1-2 седмици ще бъдат разпространени от друг о.р. 5-6 снимки друга поза, но пак еднакви наливадата, където сутрин правят гимнастика дъновистите.

3. Снимките да бъдат приготвени така, че да не се познава аг. Жана по физиономия.“

Предложението е одобрено от зам. н-к III отдел ДС – майор Р. Пиларев, но със забележката: „Да се пише на картичката /снимката – б.а./ текст на машина „Ето го големият моралист, който всеки ден ви говори за морал и семейство“.

Коментарът остава за вас.

 

----------------------------------------------

На снимката - Петър Дънов сред свои последователки. В своите беседи самозваният "учител" проповядва срещу семейството, в подкрепа на свободните връзки /сексуални/. Затова изглежда странно, че след неговата смърт последователите му слагат маската на моралисти и защитници на семейната вярност.          

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg