Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Екатерина Бончева от Комисията по досиетата пред портал „Гласът на България“

cherГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Екатерина Бончева е журналист, родена е в Казанлък в семейството на известния розотърговец Еньо Бончев. Работи за Комисията по досиетата от самото ѝ създаване през 2007 година. В родния си град тя гостува

заедно с други служители на Комисията, във връзка с представянето на сборника с документи „Държавна сигурност и вероизповеданията“.

Защо избрахте именно Казанлък за представянето на Том III на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията“, г-жо Бончева?

- Идеята да се представи този сборник и конкретно третия му том, посветен на протестантите и сектите, именно в Казанлък е, защото тук има представители на много от протестантските деноминации, които са били обект на разработка от ДС. Общото, генералното, за което свидетелстват всички тези обемисти документални сборници е начинът, по който ДС припознава вероизповеданията като опасност за т. нар. „народна власт“ след 1944 година. За службите всички те, с едно изключение – БПЦ, са проводници на чуждо, западно, вражеско влияние. На германско, после и на американско и на Ватикана влияние. Това е Врагът. Техните пастори и католически свещеници са подложени на репресии. Срещу протестантите биват организирани общо пет съдебни процеса, а срещу католиците – два процеса. Това е основното – забрана на правото на свободен избор и изповядване на религия.

Оказвали ли са някаква съпротива протестантските изповедания на практика?

- 10 протестантски деноминации плюс 7 секти са обект на този сборник. Интересни са документите по следственото дело за Централния процес срещу протестантите от 1949 година. Показателен е езикът на ДС – миряните от различните деноминации и секти са наречени „агенти“, които събират сведения от различно естество. И развиват шпионска и диверсантска дейност – нещо, което няма общо с действителността. Но това дава сигнал за атака срещу тях. Разбира се, всичко това се случва с одобрението на Българската комунистическа партия, това е записано в архивите. Картината е ясна и навсякъде прозира едно и също – смачкване на вярата, като след това народът бъде държан в страх, под контрол и в зависимост. Посредник между тоталитарната държава и деноминациите е Дирекцията по вероизповеданията. Достатъчно е да споменем факта, че последният директор на ДВ от края на тоталитаризма проф. Желев, бе осветен от Комдос като агент „Ангелов“.

ДС трябва да бъде очите и ушите на Партията, според израза на Вълко Червенков. Той се обръща към тогавашния вътрешен министър Георги Цанков, преди да замине за Москва: „Ние смятаме да смачкаме бандитите – горяните и вярващите, но трябва да се посъветваш в Кремъл с нашите приятели“. „Приятели“ в смисъл на хората от КГБ.

Успяла ли е на 100 процента ДС да се саморазправи с вероизповеданията?

- Нека погледнем успешния проект на ДС срещу „вражеската емиграция“ – там службите успяват да всеят разкол, да наложат „разложение“ на новата политическа емиграция, прогонена от страната след 9. септември 1944 година. Те настройват не само отделните хора, но и различните емигрантски организации, които са били силни по онова време, едни срещу други. Същото важи и за разстройването на живота на вярващите от задграничните енории на БПЦ. Аз гостувах през 1991 година на българската общност в Лос Анджелис. Заведоха ме веднага в един от българските храмове, където бях свидетел на страхотни кавги и взаимни обвинения между хората от българската диаспора. Всеки обвиняваше другия, че е „ченге“… аз бях изумена от тази атмосфера… Но години по-късно, когато започнах работа в Комдос, разбрах, че това не е случайно, а е видимият резултат от подмолната работа на ДС. БПЦ в задграничните си епархии е била атакувана систематично от службите и ние в Комисията осветихме редица инфилтрирани агенти, сътрудници и щатни служители. Тоест, службите имат един успешен проект… Докато тука, по отношение на вероизповеданията в страната, проектът на ДС не е толкова успешен. Това може да се потвърди от самопризнанията в техните документи: „слаба агентурно-оперативна дейност“, „слаби и некомпетентни агенти“, „не се изпълняват решенията на ЦК на БКП“, „секторът е слабо разработен“.

Какви са впечатленията от работата Ви по този последен засега сборник?

- Прави впечатление от прима виста изключителната неграмотност на тези документи. И тази неграмотност продължава до началото на 70-те години… Обяснението ми е, че в първите години в ДС влизат едни необразовани хора, лакоми за власт и мъст, за репресии.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>17°C
Слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg