Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Ще я посрещнем в събота с литийно шествие

skoroposlushnicaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

С литийно шествие казанлъчани ще посрещнат чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница в събота. Очаква се светинята да пристигне в Града на розите в 16:30 часа на 13. октомври; от Лъвовата чешма на площад „Севтополис“ шествието ще премине

през централната част на града до храм „Успение Богородично“. Там тя ще бъде изложена за поклонение до 16. октомври, идния вторник. Заедно с чудотворната икона в казанлъшкия храм за Петковден ще бъде изложена за поклонение и дрехата на света Петка, дарена на Русенска епархия от румънския град Яш, където почиват светите нетленни мощи на преподобна Петка Търновска. Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев пристига от свиленградския храм „Света Троица“ в Казанлъшка духовна околия.

Ето и реда на богослуженията. В съботния ден от 17:00 часа в Богородичния храм ще бъде отслужена празнична вечерна служба, водена от Старозагорски митрополит Киприан. По-късно от 22:30 часа ще бъде отслужен акатист към чудотворната Богородична икона. В събота храмът ще остане отворен за поклонение до 24:00 часа.

На 14. октомври, Петковден, от 8:00 до 9:00 часа ще се състои утринно богослужение, а след него започва архиерейската света литургия. Вечерня с акатист ще бъде отслужена в 17:30 часа. На 15. октомври утринното богослужение и архиерейска света литургия са с начален час 8:30, а вечернята с акатист – в 17:00 часа. На 16. октомври от 7:00 ч. сутринта ще бъде отслужен последният от общо четирите акатиста пред чудотворната икона.

Иконата е била изписана на Света гора Атон през 1893 г. в руския манастир "Св. вмчк Пантелеймон" и е била осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Богородица Скоропослушница. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се засвидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата. Да се помолим и ние на Пресветата!

 

 

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg