Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Атанас Янев е сценарист на документалната лента „На прощаване“

botevГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

"На прощаване" (2018) е един документален опит в 41 минути филмово време да бъде разкрита цялата сложност, противоречивост и драматизъм на българския XIX век чрез Ботевото слово и дело. Лентата е копродукция

на "България ин моушън пикчърс" и Национален исторически музей; режисьор, оператор и монтажист на филма е Борислав Марков – Бобсън, а сценарист е казанлъшкият поет Атанас Янев.

at„Кинотворбата не е само и единствено типичната възхвала на "поета-революционер" или разследване на неговата физическа смърт. Напротив – тук се изследва ликвидирането на Ботев в духовен и екзистенциален аспект, съвременното ни отношение към него, противопоставянето между позора и славата. Защото срещу борбата, свободата, саможертвата и величавата смърт, високомерно издига глава робското примирение на всички онези "слепци с очи", "глупци неразбрани" и "рояк скотове" – споделя сценаристът на филма.

Според А. Янев, акцентът в документалния разказ пада върху Ботевото творчество, при това – не само върху гениалната поезия на автора, но и върху блестящата му, актуална и до днес публицистика. Един съвременен и актуален филм чака своята среща с публиката. Авторите на проекта вече са обявили неговото съществуване в социалните мрежи – повече информация можете да намерите в официалната фейсбук страница „На прощаване – филм за Ботев”.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Предимно ясно
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg