Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Предстои интересна 2019 година за културата в Казанлък

vosГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

През 2019 година жителите и гостите на Казанлък ще бъдат сюрпризирани с нови и интересни културни събития. Това стана ясно по време на среща на кмета Галина Стоянова

с директорите на културните институти. Всички те изразиха удовлетворение от постигнатото, от добрата си съвместна работа, както и от партньорствата си с колеги от цялата страна.

От Общински театър „Любомир Кабакчиев“ имат амбицията да организират през юни месец голям фестивал в Алиолувата къща, с който да я превърнат през лятото в притегателен център за изкуства, разказа Димитър Кабаков. „Казанлък с тази си театрална къща е уникален за цялата страна“, бе категоричен той. Театралната трупа подготвя и постановка на известната пиеса „Чайка“ на Чехов с оригинален прочит.

Директорът на Художествена галерия – Казанлък Христо Генев оповести, че възстановените в автентичния си вид къщи на Ненко Балкански и Дечко Узунов ще бъдат съживени с временни експозиции на открито. Генев изрази задоволство, че макар и бавно, в продължение на 3 години, ремонтът на домовете на именитите казанлъшки художници е извършен със собствени средства на галерията. По време на Чудомировите празници тази година на Художествена галерия – Казанлък ще гостува габровският Музей на хумора и сатирата. За първи път през 2019 година, в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще бъде организирана изложба „Джазопис“; световната изложба-конкурс за малка графика „Мини Принт“ продължава също традицията.

Ръководителите на културни институти в Казанлък са обединени около идеята за превръщане на Папазовата къща в Музей на восъчните фигури, обсъждана и приета от нейния собственик Тодор Колев. С обособена експозиция, пресъздаваща събитията за Освобождението на Казанлък – 8. януари и Деня на независимостта на България – 22. септември, ролята на Казанлък и неговите родолюбиви жители.

Директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова сподели радостта си от успешното въвеждане на интерактивен екскурзовод, с което ЛХМ“Чудомир“ се отличава като четвъртият музей с подобно нововъведение и първият литературен в цялата страна. Традиционно силните Празници на Чудомир в родния му град прави музея все по-разпознаваем. Само през първите два месеца на годината предстоят 6 представяния на книги и 1 изложба, което доказва усилената работа на музейния колектив. През 2019 г. те си пожелават да възстановят конкурса за хумористични песни и танци „Златният ТрЪндафил“. Предстоят подобрения в двора около къщата – музей, които да наситят пресъздаването на атмосферата на живота на големия творец с нови пространства за млади таланти и представяне на утвърдени автори в различни сфери на изкуството.

Директорът на Исторически музей „Искра“ – д-р Момчил Маринов посочи, че предстои сериозно развитие на потенциала на Етнографски комплекс „Кулата“ с гостувания на занаяти, читалища и обогатяване на представяните автентични ритуали по розоварене. Д-р Маринов увери, че през 2019 г. традиционната конференция на траколозите, в рамките на Празниците в долината на тракийските царе, ще бъде още по-интересна и по-мащабна.

Финализиране на ремонта на Къщата на фотографите си пожелаха от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Стефан Папукчиев планира микро-изложби в свободното дворно пространство на самобитната къща. Наред с традиционните патриотични събития и многобройни изложби, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ ще играе важна роля в отбелязването на предстоящия юбилей 130 години на 23. пехотен Шипченски полк. Личната амбиция на директора д-р Чавдар Ангелов е музеят да се разгърне в пълния си потенциал на север, в района на Шипченския проход с различни пространства за история.

Кметът Галина Стоянова пожела успех на всички и благодари за доброто партньорство между институтите, резултатите, от което ще зарадва ценителите на културния живот в Казанлък с качествен културен продукт.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 0.3 m/s

Времето със sinoptik.bg