Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

38 храбреци скочиха в ледените води на Йордановден

kostaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Измежду 38 смелчаци, скочили в ледените води на Старата река днес на Богоявление, Костадин Димитров бе най-бърз и за секунди извади Богоявленския кръст. 32-годишният мъж хваща кръста за втори път, но скача за 17-и.

На връчването на паричната награда Кметът Галина Стоянова му пожела здраве и късмет: „На теб и на хората, които обичаш!“. Костадин е управител е на една от мебелните къщи в Казанлък, семеен, баща на две деца, на които посвети своя успех.

Сред храбрите казанлъчани отново бе именикът Йордан Йорданов, който участва редовно в ритуала в родния си град, макар и дълги години да е бил в чужбина. Той разказа, че от ученик скача в Старата река и вече 20 години винаги участва в Богоявленския ритуал. „Пожелавам на всички момчета, които сега са тук, след 20 години да са пак тук и да не пропускат. Бъдете живи и здрави!“, каза Данчо и прикани всички да опитат от специалната торта, с която той черпи за юбилейния си скок на Йордановден.

Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града. По-късно от храм „Свети Пророк Илия” тръгна литийното шествие към моста на Старата река. Всички участници, от най-малкия /на 12 години/ до най-големия /на 48/, получиха от Община Казанлък ризи с народни шевици, безплатни ваучери за посещение на Градска баня №2, календари на Общината и безплатен обяд, осигурен от собствениците на ресторант „Магнолия“ – сем. Кемалови. Хубавият християнски празник започна под съпровода на гайда и тъпан от фолклорен ансамбъл „Гъдулица“. Юнаците на Казанлък пожелаха много здраве и късмет и играха леденото мъжко хоро „Със сърце и душа – за България“.

sa

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Слънчево
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg