Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Патриоти от Града на розите празнуваха 141 години от сбъдването на своята мечта

manaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес Казанлък отбеляза 141-годишнина от своето освобождение от турско робство. Въпреки мразовитото време, в честването на паметната дата в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ се

събраха десетки местни родолюбци. Пред паметника, посветен на невинните жертви на османските орди на Сюлейман паша - 340 деца, жени и старци, с минута мълчание и поднасяне на цветя жителите на Казанлък отдадоха почит към паметта на героите, платили нашата свобода.

По традиция, местни свещеници, начело с Архиерейския наместник отец Петко Мотев, отслужиха заупокойна молитва и преляха вино пред монумента в манастирския двор.

„Преди 141 години казанлъчани отбелязват своя първи ден като свободни“, с тези думи започна своето слово Добрина Матова пред събралото се множество. „Трябва добре да помним, че запазването на националното единство, съхраняването на националната ни идентичност и историческа памет са единствената сигурна гаранция за постигане на днешното и бъдещо добруване и напредък. Да учим децата си на любов към Отечеството и стремеж към свободен и независим живот“, заяви директорката на Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Краткотрайната радост в Казанлък за победата на отряда на генерал Гурко през лятото на 1877 г. е последвана от хиляди прииждащи бежанци, нови опожарявания и кръвопролития от турските орди, за да доживее градът своето окончателно освобождение от руските войски, предвождани от ген. Шнитников в първите дни на 1878 година. За драматичните исторически обрати музейният директор се позова на краеведския материал на големия ни съгражданин Чудомир, наречен „Бегът“: „По това време, когато Стара Загора горяла, безброй башибозушки банди кръстосват долината и пламъците полазват и Казанлъшко. Като си представим, че в същото време е горял Калофер, голямото село Свежен, Пъстрово и още десетки, стотици селища на юг от Балкана, като останалите в тях жители са били жестоко избити, ще разберем сред какви мъки и страдания се е родила свободата ни, и с колко кръв и сълзи е била полята тя.“

Литературно-художествена композиция представиха възпитаници на Аня Дерменджиева от Народно читалище „Братство – 1869“, село Енина.

Тържествата за Освобождението на Казанлък продължават и утре с възпоминания за победните боеве при Шипка и Шейново.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 0.3 m/s

Времето със sinoptik.bg