Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Без да сме във война със СССР, Сталин ни изпраща бомбардировачи

krГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

„А сега, момчета - поде полковник Каткарт своя призив, - днес имаме тук виден гост, генерал Пекъм от Отдела за специални операции, човека, който ни осигурява бухалки за бейзбол,

комикси и спектакли. Искам на него да посветя този полет. Излетете и бомбардирайте - за мен, за родината, за Бога и за великия американец, генерал И. И. Пекъм, и нека всичките ви бомби да бият в целта!“ Така завършва един инструктаж преди боен полет на американските ВВС в знаменития сатиричен роман „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър. Базата, описана в романа, се намира на един средиземноморски остров. Оттам американците излитат, за да бомбардират окупираните от нацистите градове Болоня, Авиньон. Но, в действителност, англо-американските ВВС са бомбардирали яростно и България. Защото нашето правителство е имало неблагоразумието да обяви война на САЩ и Великобритания. Парадоксалният момент е, че след срещата на тримата лидери на антихитлеристката коалиция в Техеран, Сталин, на чиято държава България не е обявявала война, настоява бомбардировките над българските градове и села да продължат.

Основна мишена на бомбардировките си остава София. Но историята помни и бомбардировки над Стара Загора и Казанлък. Въпреки че Царство България запазва дипломатическите си отношения със СССР, съветски самолети бомбардират български селища. През нощта на 12 срещу 13 септември 1942 г. техни бомбардировачи атакуват градовете Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора. Убита е една жена, 17 човека са ранени. Бомба е пусната и над Горна Оряховица. Ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби. Няма данни за поражения при съветската бомбардировка над Града на розите; известно е само, че при с. Бузовград падат 8 бомби, които разрушават една сушилня за дървен материал. Казанлък е атакуван и през 1944 година. Преди обяд на 24 юни, завръщащите се от Румъния англо-американски бомбардировачи нападат български селища. Над Казанлък са хвърлени 6 бомби, но жертви няма. Български изтребители от поделението в Марно поле атакуват агресора и свалят 10 от тези бомбардировачи.

Логиката да бъде атакуван Градът на розите е наличието на Държавната военна фабрика. Затова военните от гарнизона се заемат своевременно с противовъздушната защита на града. По този повод през април 1944 година на хълма „Тюлбето“ армията се заема с монтирането на установка от зенитни оръдия. При изкопните работи, на 19 април войници попадат на станалата знаменита по-късно Казанлъшка тракийска гробница. Веднага извикват уредника на музей „Искра“ – писателя-краевед Чудомир, който се убеждава, че находката е уникална.

Военните откриватели на гробницата първо попаднали на нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча; после от дромоса влезли в кръгло сводесто помещение. В гробната камера били намерени незначителен брой предмети, което свидетелствало, че гробницата е ограбена още в древността. Все пак, откритите предмети (40 златни копченца, 3 глинени розетки, част от желязна юзда, железен връх на копие, силно ръждясал и счупен крив железен нож, златна халка и др.) свидетелствали за високо развито ювелирно изкуство у траките през тази епоха. Намерените в гробната камера находки и кости показват, че там са били погребани двама души, вероятно от знатна тракийска фамилия. В камерата са открити останки от мъж и жена, а в коридора пред камерата и кости на кон. Но над всичко останало блестели със своето майсторско изпълнение уникалните фрески по стените на погребалното съоръжение.

Но нека се върнем към темата - равносметката от бомбената война на англо-американците с Царство България: жертвите са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради, увредените в една или друга степен са в пъти повече. Българската противовъздушна отбрана сваля над 100 самолета. Загубите на противника са 159 загинали членове на екипажи и пленени 329 души.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 0.3 m/s

Времето със sinoptik.bg