Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Решението е във връзка с напрежението около моста за Розово

moГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес следобед в Областна администрация постъпи писмо до областния управител Гергана Микова от фирмата „Ин Строй Ком-Георгиеви“ ООД, която изпълнява дейностите по почистване на речното корито и осигуряване на

проводимост на р. Тунджа в участъка, намиращ се в землището на казанлъшкото с. Розово.

В писмото се казва следното: „Уведомяваме Ви, че във връзка с извършената на 4 февруари проверка за изпълнение на дейностите по почистване на речното корито на р. Тунджа от наносни отложения, дървесна и храстова растителност и създаденото напрежение сред населението на с. Розово, фирма „Ин Строй Ком-Георгиеви“ ООД прекратява временно дейността си до изясняване на всички обстоятелства, считано от 5 февруари 2019 г.

Изпълняваната до момента дейност е в съответствие с одобрения проект и издаденото разрешително за ползване на воден обект. За всички наши последващи действия ще бъдете уведомени своевременно“.

Както е известно, рано тази сутрин областният управител Гергана Микова се срещна с жители на село Розово. Около 20 души се събраха на моста край селото, за да изкажат притесненията си от действията на фирма „Ин Строй Ком-Георгиеви“. Дружеството работи на мястото от няколко години по проекта за почистване на речното корито и осигуряване на проводимост на реката. Хората обаче изразиха своите притеснения, че фирмата превишава зададените ѝ по проекта задължения и извлича големи количества инертен материал от речните легла. Розовци заявиха, че екологичното равновесие в района е нарушено, растителността съхне, нивото на подпочвените води е паднало критично ниско и това създава предпоставки за срутване на основите на моста, който свързва няколко села с близкия Казанлък.

Ден по-рано, на 4 февруари, комисия от Областна администрация посети мястото и сигнализира веднага за проблема „Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив. Тя е компетентният орган, който трябва да извърши оглед на участъка и да се произнесе дали има нарушения при изпълнението на дейностите по почистване на речното корито на р. Тунджа.  

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>3°C
Облачно с мокър сняг
Температура: 3°C
Усеща се като: 0°C
Вятър: северозапад
Сила: слаб, 4.0 m/s

Времето със sinoptik.bg