Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

„Обнадеждени сме“, коментира след срещата д-р Кети Маналова от УС на Сдружението на общинските болници

ketГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден

ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът. До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения. В разговорите в МС участва и управителят на казанлъшката болница д-р Кети Маналова, която е член на УС на Сдружението на общинските болници в България.

„Причините за тежкото състояние на болниците са очевидни. – обяснява д-р Маналова. - Не може при ниските цени на клиничните пътеки ние да се разплащаме с всички доставчици на медикаменти и консумативи, да въвеждаме нови информационни системи. И още – всяка година повишаваме трудовите разходи, поради увеличението на минималната работна заплата. Общинските болници в страната са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитието им в различните региони. Много от тях са силно задлъжнели, защото изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат. Как да издържим при това положение?“

Да припомним, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък е с очаквана загуба в размер на 170 000 лв. към края на миналата година, с което общата натрупана загуба става 2 092 000 лв. В същото време, задълженията на болничното заведение към доставчици достигат 1 313 000 лв. В подобно незавидно финансово състояние са подавляващото мнозинство от общински здравни заведения в страната. За да помогне на болницата, ръководството на Община Казанлък взе решение за продажба на два общински имота.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Ясно
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg