Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Фондация „Чудомир“ готви изненади за Чудомировите празници

chudГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Чудомировите празници се провеждат ежегодно от 25 март до 1 април в Казанлък. Те заемат особено и важно място в културния живот на Града на розите и са посветени

на чудомировите жанрове – преди всичко на литературата, изобразителното изкуство и сатирата, като не са пренебрегнати и театралното и музикалното изкуства. Новото - за първи път тази година ще се проведе Национална кръгла маса по проблемите на фолклора с участието на ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата. Новото през тази година ще бъде олицетворено и от възродения Национален фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен трЪндафил“. Освен това, в рамките на културната фиеста се провежда национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. Изнесените доклади се издават всяка година в сборници; вече има издадени три такива.

Добра и стойностна традиция е в Чудомировите празници да се включват събития, насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ - национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ - национален конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ - детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участие на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък и др.

От няколко години се инициират и прояви, свързани с ученическото четене. Отначало те бяха насочени само към ученици от Община Казанлък. През 2017 година за първи път в програмата бе включена и проявата Национално ученическо четене на чудомирови разкази под наслова „Да открием Чудомир“. Целта му бе популяризиране живота и творчеството на нашия именит съгражданин - писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир. За целта бе създадена страница в интернет chudomir.kazanlak.com, където бяха поместени разкази, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.

През 2017-а, в периода от 20 до 24 март българските ученици четоха Чудомир.

В тази инициатива взеха участие от 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина - от Ксанти, Александруполис и Орестиада, които работят към Културно-просветното дружество на българите в гр. Александруполи от Гърция. Този заявен интерес от българчетата в чужбина стимулира организаторите през 2018 година да обявят ученическо четене в българските неделни училища в чужбина, финансово подпомагани от МОН. Тази инициатива също намери своите многобройни последователи. Така бяха наградени децата от училищата в Аделаида – Австралия, Хатива и Тарагона от Испания, Пескара – Италия и Лондон – Великобритания. Тазгодишното ученическо четене ще бъде върху чудомировите разкази, включени в книжката за деца „Жълтото петле“ на издателство „Абагар“. Тя е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разкази за деца. Издадена е със съдействието на Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. В нея е включен и аудио-видео файл с част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Предимно слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg