Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Много театър, мюзикъл и рок-хитове ще озвучат културната фиеста за 57 000 лева

chuГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Вече е готова програмата за тазгодишните Чудомирови празници, зад които стоят Община Казанлък, общинската фондация „Чудомир“, ЛХМ „Чудомир“, както и усилията на много казанлъшки доброволци. Макар че Димитър

Чорбаджийски и феноменът Рокендрол се разминаха във времето, очертава се гостите на културната казанлъшка фиеста да я запомнят и този път с внушителния концерт, събрал рок-хитовете на ХХ век. Изявата на бургаската Опера и група „Кикимора“ на Николо Коцев е насрочен за 26 март от 19:00 часа. За първи път рок група, смесен хор и симфоничен оркестър ще изпълнят най-великите рок хитове от миналото и наши дни. Те са написани в симфонични аранжименти, създадени специално за случая от Николо Коцев. Сред вечните парчета са “Jump” – Van Halen, “Living on a prayer” – Bon Jovi, “Highway to hell” – AC/DC, “Since you’ve been gone” и “Gates of Babylon” – Rainbow, “Kashmir” и “Stairway to heaven” – Led Zeppelin, “Bohemian rhapsody” – Queen, “Paradise city” – Guns ‘n Roses, “July morning” – Uriah Heep и др.

Празниците ще продължат на музикална вълна – мюзикъла „Котките“ на сър Андрю Лойд Уебър в изпълнението на Варненската опера. Събитието е на 27 март. Идеята за своя шедьовър Уебър черпи от сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът. „Забавни, хитри, наивни, разочаровани, алчни, тъжни, мъдри или влюбени - „Котки“-те сме вие и аз, всеки от нас. Ние сме една котка“, обича да казва Анна Донева, създала зрелищна хореография за истинските хора и истинските котки. Едно огледало, в което разпознаваме себе си.

Идва ред и за Негово Величество – Театърът. За откриването на Чудомировите празници на 25 март е избран спектакълът „Три котки на покрива“ на Благоевградския театър. Авторът на комедията Емил Йотовски е български сценарист, писател и журналист. Отскоро се занимава и с драматургия. Учил е медицина и психиатрия. Автор е на няколко книги, сред които „Жестоко”, „Нарочни приказки“, "Секретни приказки" и "Разкази с неочакван край". Сценарист е на комедийни телевизионни предавания като “Пълна лудница”.

В играта ще влязат и домакините от казанлъшкия общински театър „Л. Кабакчиев“ с премиерата на комедийното заглавие „Том, Дик и Хари“ от Рей Куни. Пиесата е образец на брилянтна ситуационна комедия; едно на вид обикновено семейство попада в низ от абсурдни и смешни ситуации, от които трябва да се „измъкнат“ и всичко това в името на Любовта. Очаквайте спектакъла на 28 март.

И още един драматургичен шедьовър на Рей Куни, този път в изпълнение на трупата на Варненския драматичен театър. „Бащи, лъжи и още нещо“ е една от най-играните му пиеси по цял свят. Оригиналност, напрежение, непредвидени ситуации и постоянна динамика ще приковат вниманието на публиката на 29 март.

На следващата вечер казанлъшката публика ще се забавлява с таланта на Виктор Калев и неговия авторски концерт-спектакъл „Грамофонът“. Едно пътешествие през годините, заредено с носталгия, хумор и любов, в което зрителят ще стане съпричастен към една сбъдната мечта. Спектакълът е изграден върху лични истории на актьора и популярни песни на български изпълнители.

На 31 март по-възрастната част от публиката ще си припомни сюжета на легендарния филм „Обичахме се толкова много“ на Еторе Скола. Аз обичам, ти обичаш, тя обича… ли? В тези 30 години, в продължение на които се развива действието, не става въпрос само за любов, а и за излъгани надежди, неосъществени мечти, пропаднали намерения. Това не пречи на комедията да се прокрадва във всеки един детайл от случващото се в интерпретацията на Малък градски театър зад канала.

На финала на празниците, на 1 април - „Арсеник и стари дантели”! Пиесата отдавна се е превърнала в това, което наричаме „класика в жанра”. Написана като пародия на „сериозния” театър, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, следвайки мисията си да забавлява. Този път изисканото развлечение е осигурено от бляскавата трупа на Театър „Българска армия”.

В програмата на Чудомирови празници 2019 са включени и много книжни премиери, изложби и културни събития, отсяти прецизно от екипа на фондация „Чудомир“ с председател Борис Кърчев. Зрелищните празници тази година ще струват над 57 000 лева.  

kikim

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>16°C
Променлива облачност
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg