Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Джон Ночев проектира ракетните двигатели за лунния модул на „Аполо-11“

nocГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 13 март се навършват 28 години от кончината на инж. Иван (Джон) Ночев – българският учен, станал водещ ракетен конструктор на НАСА и направил възможно кацането на човек с „Аполо 11“ на Луната през 1969 г. На погребението му са присъствали трима американски

президенти...  Но нека си припомним кой е този достоен, но и останал неизвестен българин. Иван Ночев е роден на 23 септември 1916 г. в Карлово. От малък се увлича по техниката, затова завършва местното механо-техническо училище. Както и други българи-техничари, той също е

преминал през казанлъшката

оръжейница „Арсенал“,

където е стажувал. След това постъпва в Държавната аероплавателна работилница в Божурище, а по-късно основава Аероплавателната работилница към летище „Марино поле“ край Карлово. През 1942 г. изкарва 3-месечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на Втората световна война сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 г. продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където защитава докторат.

През 1951 г. прелита океана и се установява в Канада. Първите пет години от живота му на емигрант не са били за завиждане. Работил е какво ли не – от бране на диви ягоди в покрайнините на Торонто до старши инженер във фирмата Canadair LTD of Montreal (специализирана за направа на самолетни системи). От 1956 г. той е вече в САЩ. С работата си Ночев си е завоювал завиден авторитет не само в Сан Диего, но и в цяла Калифорния.

armСлед 76-часов полет на космическия кораб „Аполо-11“ (стартът му е на 16 юли 1969 г. от космодрума „Кенеди“ на полуостров Кейп Канаверал) тримата американски астронавти Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин навлизат в орбита около Луната. Армстронг и Олдрин преминали в лунния модул „Орел“, който се отделил от кораба и благополучно се прилунил в района на Морето на спокойствието. Датата е 20 юли 1969 г.; 20 ч. 17 мин. и 43 секунди. На другия ден (в 4 ч. и 56 мин.) Армстронг излиза от модула и стъпва на лунната повърхност. Българите трябва да знаят, че за тази огромна крачка на човечеството голям принос има българинът Иван (Джон) Ночев.

 В откритата страничка на

свръхсекретната документация

 за създаването на спускаемия апарат на Луната е записано участието на Ночев в изобретяването му. Джон Ночев изпълнил блестящо поставените му задачи от Американската агенция за изследване на Космоса (НАСА) с работещите в авиоинженеринговата му фирма „Ланчия“ (основана през 1965 г.). Тя е известна с оригиналните разработки в световната въздухоплавателна индустрия, а теоретичните трудове на българина се изучават и днес в американски колежи и университети. Дотогава – близо десет години - Ночев работи при условия на изключителна секретност в авиокосмическия гигант „Дженерал Дайнамикс корпорейшън“ заедно с част от елита на световната ракетна и космическа мисъл (Вернер фон Браун, Ото Рудолф и др.). Бил е главен проектант-инженер по космическите изследвания, на реактивните двигатели по програмата „Аполо“. Работел и във фирмата Triga Reactor for General Atomic.

Кацането на човек на Луната е изключително сложна и отговорна задача. За постигането ѝ американците работят от 1958 г. по програмата „Меркурий“, имали са и вариант на кораба „Джемини“. А с програмата „Аполо“ са извършени и тренировъчни полети в Космоса, подготвяни са бъдещи астронавти…

Създаването на космическия кораб „Аполо-11“ е дело на фирмата „Норт Америкън Ейвиейшън“. Първият вариант на кораба е изстрелян на 26 февруари 1966 г., като е приводнен с парашут в Атлантическия океан. Ала през същата година Съветският съюз осъществява меко кацане на Луната с междупланетна станция. В САЩ удвояват усилията и две години по-късно излита „Аполо-7“ с космонавти на борда.

 В гигантската надпревара за овладяване на Космоса е включен и Джон Ночев. Той е изобретил реактивните двигатели на спускаемия апарат, с които е станало плавното кацане на Луната, излитането и успешното скачване с кръжащия около Луната кораб.

При кацането на Луната двете части на модула „Орел“ са били свързани с четири болта. При излитането обратно към кораба „Аполо-11“ болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „Орел“… Така малката ракета на Ночев преодоляла лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба, скачили „Модула на Ночев“ с „Аполо-11“ и се намерили в прегръдката на Колинс…

Американският конгрес удостоява Иван Ночев

с високо отличие за заслугите му към НАСА.

 Казват, че лични приятели са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър. В началото на 1991 г. той съобщава на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Но за зла участ на 13 март, след кратко боледуване, си отива от този свят. На погребението му в Сан Диего присъстват трима американски президенти – Джими Картър, Роналд Рейгън и Джордж Буш (старши).

Дори само този факт е показателен за изключителния талант на българина, за огромния му принос като водещ ракетен конструктор на НАСА за кацането на Луната!

---------------------------------------

Бел. ред. Текстът се публикува със съдействието на „Старозагорски новини“

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>17°C
Слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg