Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Изложби, конкурси, инсталации, матинета и още… и още…

dobriГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Какво друго да очакваме в програмата на Чудомирови празници 2019? Това сподели пред медиите Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“. Празниците започват още на обед на 25 март, Благовещение, с изграждането

на художествена инсталация „Слово и образ“ на пл. „Севтополис“ от ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“. В 16:30 ч. е официалното откриване на фиестата в ЛХМ „Чудомир“ с изпълнение на проф. Йосиф Радионов на автентичната цигулка на Мара Чорбаджийска, реставрирана от известния казанлъшки лютиер Андриан Андреев. Следва вернисажът на изложбата от Чудомирови оригинали със заглавие „Вариации на тема“, която ще бъде открита от известния ерудит и сладкодумец проф. д-р Марин Добрев - директор на Художествена галерия - Стара Загора. Ценителите на класическата музика нека очакват с нетърпение концерта на проф. Йосиф Радионов – цигулка и Зорница Радионова – пиано в памет на Дамян Бегунов - двукратен носител на наградата „Чудомир“ за къс хумористичен разказ.

На следващия ден в музей „Чудомир“ започва работа творческата работилница „Цветове и светлосенки“ с ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ за създаване реплики на Чудомирови творби под ръководството на Радостина Павлова и Анна Желева. От 17:00 часа в Музея на фотографията е откриването на изложбата „Нашенци по света“ на колоритното семейство Пенка и Койчо Коеви, живели дълги години в Щатите. Половин час по-късно – в музей „Чудомир“ е премиерата на книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ от Иво Милев.

На 27 март от 13:00 ч. във Военния клуб е награждаването на „Малките нашенци“ - XXII Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие и на „Присмехулници“ - XII Национален конкурс за детска хумористична творба, организирани ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък. Вечерта от 17:00 ч. в Художествена галерия – Казанлък е вернисажът на „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939-1953“ - изложба на музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

На следващия ден е продължението на една добра традиция от минали години - „Училище за карикатура“ – уъркшоп по рисуване на авторски карикатури с ръководители Дечко Николов и Николай Фитков. Вечерта в музей „Чудомир“ е представянето на книгата „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“ на Явор Милушев, със специалното участие на проф. Веселин Методиев, а вероятно и с присъствието на Цветана Манева.

В петъчния 29 март започва “Чудомир между противоречията” - научна конференция с ръководител проф. Николай Аретов. Струва си да се отбележи и Националната кръгла маса по проблемите на фолклора, която ще се проведе с участието на ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Министерство на културата в събота, 30 март.

В неделя в залата на Военния клуб ще се проведе „Златен трЪндафил“ - национален фолклорен конкурс за хумористична песен и танц. А на 1 април, понеделник, ще очакваме да научим кой театрален спектакъл ще стане Комедиен хит на сезона.

И още – да не забравим за изнесени събития в рамките на „Чудомирови празници 2019“. До 20 март ще продължи Националното ученическо четене „Да открием Чудомир“, в което ще се включат и ученици от българските неделни училища в чужбина. Те ще четат от книжката „Жълтото петле“ - подбрани чудомирови разкази за деца с включен аудио-видео файл на част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.

Нов момент в дейността на фондацията е Пътуващата изложба с репродукции на картини на Чудомир. Първата спирка на колекцията ще бъде в Туристически информационен център на Хисаря; тя ще бъде част от програмата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

А легендарната пътуваща изложба „Нашенци“, която обиколи големите европейски и балкански столици и пожъна изключителен успех, показвайки оригинали на Димитър Чорбаджийски, ще гостува на Общинска художествена галерия – Карлово.

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg