Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Здравният министър е обещал до 20 март да се реши проблемът с обидно ниското заплащане 

maГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Мая Манолова се присъедини към протеста на медицинските сестри, работещи в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Казанлъшкият протест е част от националните протести на специалистите по здравни грижи от общинските

болници в страната.

„Обръщаме се към министъра на здравеопазването, към НЗОК, Националния съвет за тристранно сътрудничество, министъра на финансите, кмета на Казанлък и Общински съвет – Казанлък с искане за достойни заплати в общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в Колективния трудов договор от 2018 година!“ – с тези думи започна декларацията, гласувана от името на протестиращите. Те настояват да бъдат предвидени реални средства за постигане на заплатите, предвидени по браншовото КТД, било чрез увеличаване цените на клиничните пътеки или чрез допълнително финансиране от МЗ и Община Казанлък.

„Към днешна дата ние, медицинските специалисти работим на 8-часов работен ден и основна заплата – минималната за страната. Независимо от това, ние продължаваме да изпълняваме отговорно и качествено професионалните си задължения, въпреки редуцирания състав и обидното финансово положение, в което сме принудени да работим. Лишавайки семействата си от присъствие и грижи, с цената на извънреден труд и доработване на други места успяваме да покрием основните си битови нужди“, се казва още в декларацията.

„Имах разговор с министъра на здравеопазването и той обеща до 20 март да предложи решение на проблема с вашето заплащане. – заяви пред протестния митинг националният омбудсман. – Реалистично е да се говори за основна заплата от 900 лв. за медицинските сестри. Аз ще бъда на ваша страна до края на справедливите ви протести.“

Митингуващите дадоха думата и на казанлъшкия заместник-кмет Лилия Цонкова, на общинския обществен посредник Гинка Щерева и на представители на синдикатите. Всички бяха единодушни, че трябва да се намери спешно решение на наболелия проблем, защото в противен случай ще се стигне до принудително закриване на болнични заведения поради липса на медицински персонал. Медицинските сестри от казанлъшката са започнали своя протест от 1 март и протестират всеки ден.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg